1 Ιανουαρίου – 10 σημαντικά ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν Σαν Σήμερα

Σαν Σήμερα, 1 Ιανουαρίου, το 1824: Εκδίδεται στο Μεσολόγγι από τον Ιάκωβο Μάγερ η εφημερίδα «Ελληνικά Χρονικά».

10 Σημαντικά, ελληνικά και παγκόσμια, ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 1 Ιανουαρίου

45 Τίθεται σε ισχύ από τους Ρωμαίους το Ιουλιανό Ημερολόγιο.

1822 Ψηφίζεται από την A’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου το πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα. Μεταξύ άλλων, καθορίζει το γαλάζιο και το λευκό ως τα χρώματα της ελληνικής σημαίας.

Σαν Σήμερα, 1 Ιανουαρίου, το 1824: Εκδίδεται στο Μεσολόγγι από τον Ιάκωβο Μάγερ η εφημερίδα «Ελληνικά Χρονικά».

1946 Εκτελείται η πρώτη πτήση στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου.

1966 Τίθεται σε ισχύ στις ΗΠΑ νόμος που επιβάλει την αναγραφή της ένδειξης «Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία» στα πακέτα των τσιγάρων.

1966 Στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αναφέρει: «Ο κομμουνισμός αποτελεί μίασμα, γεννηθέν έξω της Ελλάδος, εμπνεόμενον και κινούμενον έξωθεν. Ηθική του είναι το ψεύδος και η προδοσία. Μολύνει και καθιστά ανύποπτον εχθρόν της πατρίδος πάντα ερχόμενον εις επαφήν με αυτόν, άτομον ή ομάδα, πάντα καλόν Ελληνα, μή διαβλέποντα τον κίνδυνον (…)». Προκαλούνται έντονες αντιδράσεις.

Charlie ChaplinΣαν Σήμερα, 1 Ιανουαρίου, το 1975: Ο Τσάρλιν Τσάπλιν ονομάζεται ιππότης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και του απονέμεται ο τίτλος του «Σερ». Ο Τσάπλιν δεν έλαβε ποτέ ένα κανονικό βραβείο Όσκαρ. Τιμήθηκε το 1927 από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, που απονέμει τα Όσκαρ, για την «ιδιοφυή, συγγραφή, σκηνοθεσία και παραγωγή» της ταινίας «Το τσίρκο» και το 1972 για την «ανυπολόγιστη συμβολή του στην εξέλιξη του κινηματογράφου ως της μεγαλύτερης μορφής τέχνης του 20ου αιώνα». Ο Τσάρλι Τσάπλιν πέθανε τα Χριστούγεννα του 1977 στο Βεβέ της Ελβετίας, σε ηλικία 88 ετών.

1981 Η Ελλάδα γίνεται το 10ο μέλος της ΕΟΚ.

1987 Τίθεται σε ισχύ στην Ελλάδα η επιβολή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), επιφέροντας μεγάλη αύξηση των τιμών.

2002 Το Ευρώ αντικαθιστά τη Δραχμή και τα εθνικά νομίσματα άλλων 11 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.