1 Ιανουαρίου Σαν Σήμερα – Σημαντικά ιστορικά γεγονότα…

Τα καλύτερα αποφθέγματα κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Σημαντικά, ελληνικά και παγκόσμια, ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 1 Ιανουαρίου

Σαν Σήμερα, 1 Ιανουαρίου, το 1824 εκδίδεται στο Μεσολόγγι από τον Ιάκωβο Μάγερ η εφημερίδα «Ελληνικά Χρονικά».

Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας τυπώθηκε σ’ ένα μικρό χειροκίνητο πιεστήριο του Μεσολογγίου, ενώ από τις 20 Απριλίου τα Ελληνικά Χρονικά τυπώνονταν σ’ ένα πιο σύγχρονο χειροκίνητο πιεστήριο, που είχε φέρει στην Ελλάδα ο Άγγλος συνταγματάρχης Λέστερ Στάγχοπ, από τους ακολούθους του Λόρδου Βύρωνα. Την επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Θεσσαλονικιός τυπογράφος Δημήτριος Μεσθενέας .

Τα Ελληνικά Χρονικά σταμάτησαν να κυκλοφορούν στις 20 Φεβρουαρίου 1826, όταν μία βόμβα από το τουρκοαιγυπτιακό στρατόπεδο κατέστρεψε ολοκληρωτικά τις εγκαταστάσεις της, λίγες εβδομάδες πριν από την έξοδο των πολιορκημένων. Συνολικά, εκδόθηκαν 211 φύλλα, κάποια από τα οποία διασώζονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

Η εφημερίδα επανεκδόθηκε στο Μεσολόγγι στις 13 Φεβρουαρίου 1859 από τον δικηγόρο και λόγιο Αναστάσιο Κ. Γιαννόπουλο. Είχε διαφορετική μορφή και η ύλη της περιείχε αναδημοσιεύσεις άρθρων από τον ελληνικό και διεθνή τύπο. Ήταν εβδομαδιαία και η κυκλοφορία της διάρκεσε έως τις 15 Ιουνίου 1864.

***

Σαν Σήμερα, 1 Ιανουαρίου το 45: Τίθεται σε ισχύ από τους Ρωμαίους το Ιουλιανό Ημερολόγιο.

630 Ο Μωάμεθ, επικεφαλής ισχυρού στρατού, ξεκινά να καταλάβει τη Μέκκα. Θα την κατακτήσει αναίμακτα.

1523 Οι Οθωμανικές Δυνάμεις του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς καταλαμβάνουν τη Ρόδο, την οποία θα κρατήσουν για τα επόμενα 390 χρόνια. Οι Ιωαννίτες ιππότες και 4.000 Ροδίτες παίρνουν το δρόμο της εξορίας.

1674  Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και 9 βαθμών της κλίμακας Μερκάλι προκαλεί τον θάνατο 200 ανθρώπων στην Κέρκυρα και μεγάλες υλικές καταστροφές.

1801 Η Ιρλανδία ενώνεται με τη Μ. Βρετανία για να σχηματιστεί το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας. Στη σημαία του 1606 προστίθεται και ο σταυρός του Αγίου Πατρικίου, προστάτη των Ιρλανδών.

1808 Σταματάει το εμπόριο σκλάβων στις ΗΠΑ.

1811 Ο Άνθιμος Γαζής εκδίδει στη Βιέννη την εφημερίδα «Λόγιος Ερμής».

1822 Ψηφίζεται από την A’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου το πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα. Μεταξύ άλλων, καθορίζει το γαλάζιο και το λευκό ως τα χρώματα της ελληνικής σημαίας.

1859 Τίθεται σε λειτουργία η πρώτη τηλεγραφική γραμμή στην Ελλάδα, ανάμεσα στην Αθήνα και τον Πειραιά.

1903 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο του περιοδικού «Νουμάς», που θα γίνει το μαχητικό όργανο του δημοτικισμού, έχοντας ως αρθρογράφους του προοδευτικούς διανοούμενους της χώρας.

Σαν Σήμερα, 1 Ιανουαρίου, το 1905: Εγκαινιάζεται ο Υπερσιβηρικός Σιδηρόδρομος και καλύπτει τη διαδρομή Βλαδιβοστόκ – Παρίσι σε 21 ημέρες.

1934 Εγκαινιάζονται οι φυλακές στο νησί Αλκατράζ των ΗΠΑ.

1946 Εκτελείται η πρώτη πτήση στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου.

1966 Τίθεται σε ισχύ στις ΗΠΑ νόμος που επιβάλει την αναγραφή της ένδειξης «Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία» στα πακέτα των τσιγάρων.

1966 Στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αναφέρει: «Ο κομμουνισμός αποτελεί μίασμα, γεννηθέν έξω της Ελλάδος, εμπνεόμενον και κινούμενον έξωθεν. Ηθική του είναι το ψεύδος και η προδοσία. Μολύνει και καθιστά ανύποπτον εχθρόν της πατρίδος πάντα ερχόμενον εις επαφήν με αυτόν, άτομον ή ομάδα, πάντα καλόν Ελληνα, μή διαβλέποντα τον κίνδυνον (…)». Προκαλούνται έντονες αντιδράσεις.

1966 Οι Σάιμον και Γκαρφάνκελ ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι τους «Sounds of Silence».

Charlie ChaplinΣαν Σήμερα, 1 Ιανουαρίου, το 1975: Ο Τσάρλιν Τσάπλιν ονομάζεται ιππότης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και του απονέμεται ο τίτλος του «Σερ». Ο Τσάπλιν δεν έλαβε ποτέ ένα κανονικό βραβείο Όσκαρ. Τιμήθηκε το 1927 από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, που απονέμει τα Όσκαρ, για την «ιδιοφυή, συγγραφή, σκηνοθεσία και παραγωγή» της ταινίας «Το τσίρκο» και το 1972 για την «ανυπολόγιστη συμβολή του στην εξέλιξη του κινηματογράφου ως της μεγαλύτερης μορφής τέχνης του 20ου αιώνα». Ο Τσάρλι Τσάπλιν πέθανε τα Χριστούγεννα του 1977 στο Βεβέ της Ελβετίας, σε ηλικία 88 ετών.

1981 Η Ελλάδα γίνεται το 10ο μέλος της ΕΟΚ.

1987 Τίθεται σε ισχύ στην Ελλάδα η επιβολή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), επιφέροντας μεγάλη αύξηση των τιμών.

1988 Ο Πρινς δίνει μεταμεσονύχτια συναυλία στη Μινεσότα για την ενίσχυση των αστέγων της πόλης. Μαζί του στη σκηνή ο Μάιλς Ντέιβις.

Σαν Σήμερα, 1 Ιανουαρίου, το 2002: Το Ευρώ αντικαθιστά τη Δραχμή και τα εθνικά νομίσματα άλλων 11 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Τα καλύτερα αποφθέγματα συγγραφέων και κορυφαίων δημιουργών