1 Οκτωβρίου – Σαν Σήμερα στη Λογοτεχνία (Γεννήσεις, θάνατοι, γεγονότα)

Τα καλύτερα αποφθέγματα κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Γεννήσεις (γενέθλια διάσημων συγγραφέων 1 Οκτωβρίου)

1825 Ιάκωβος Πολυλάς, Κερκυραίος συγγραφέας και κριτικός, μαθητής και εκδότης του έργου του Διονυσίου Σολωμού. (Θαν. 25/7/1896)

1939 Αργύρης Βεργόπουλος, Έλληνας στιχουργός του Νέου Κύματος, γνωστός για την συνεργασία του με τον Λίνο Κόκοτο («Μικρό παιδί»).
(Θαν. 23/1/2018)

1940 Ανί Ερνό, γαλλίδα συγγραφέας, τιμημένη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2022 για το «θάρρος και την κλινική οξύνοια» στα κυρίως αυτοβιογραφικά βιβλία της που διερευνούν την προσωπική μνήμη και την κοινωνική ανισότητα.

1942 Γκίντερ Βάλραφ, Γερμανος συγγραφέας και ερευνητής δημοσιογράφος.

***

Θάνατοι (συγγραφείς που έφυγαν από τη ζωή σαν σήμερα 1 Οκτωβριου)

1684 Πιερ Κορνέιγ (Κορνήλιος), Γάλλος συγγραφέας και δραματουργός. (Γεν. 6/6/1606)

1981 Μαλκόλμ ντε Σαζάλ, συγγραφέας και ζωγράφος από τον Μαυρίκιο, γνωστός για τους αφορισμούς του. (Γεν. 12/9/1902)

2013 Τόμας Κλάνσι, Αμερικανός συγγραφέας πολιτικών θρίλερ. (Γεν. 12/4/1947)

***

Λογοτεχνικά Γεγονότα Σαν Σήμερα, 1 Οκτωβριου

1856 Δημοσιεύεται σε συνέχειες στην εφημερίδα «La Revue de Paris» το μυθιστόρημα του Γκιστάβ Φλομπέρ «Μαντάμ Μποβαρί». Προκαλείται σκάνδαλο, λόγω του ερωτικού του περιεχομένου και επεμβαίνουν οι διωκτικές αρχές.

2019 Στο χειρουργείο εισήχθη εσπευσμένα ο Πέτρος Τατσόπουλος, μετά από έντονη δυσφορία που αισθάνθηκε στον «αέρα» τηλεοπτικής εκπομπής. Ο λογοτέχνης και πρώην βουλευτής, βρισκόταν στο πλατό του Alpha και ζήτησε να αποχωρήσει γιατί, όπως είπε ο ίδιος, ένιωσε έναν δυνατό πόνο στο στήθος. Ο παρουσιαστής έσπευσε να του προσφέρει λίγο νερό, διακόπτοντας την εκπομπή και πηγαίνοντας σε διαφημίσεις. Το κρίσιμο χειρουργείο διάρκεσε πέντε ώρες και σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου, ο κ. Τατσόπουλος «διαγνώστηκε με οξύ διαχωριστικό ανεύρυσμα της αορτής».

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Τα καλύτερα αποφθέγματα συγγραφέων και κορυφαίων δημιουργών