13 Φεβρουαρίου – Ιστορικά Γεγονότα Σαν Σήμερα

Τα καλύτερα αποφθέγματα κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Σημαντικά, ελληνικά και παγκόσμια, ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 13 Φεβρουαρίου

1816 Οι Τούρκοι σφάζουν μέσα στο σπίτι του τον πρόκριτο της Καρύταινας Ιωάννη Δεληγιάννη. Ο γιος του, Κανέλλος, και οι άλλοι Δεληγιανναίοι θα ορκίζουν έκτοτε τους Φιλικούς επάνω στον τοίχο με τις κηλίδες αίματος του Δεληγιάννη.

1867 Το εμβληματικό βαλς του Γιόχαν Στράους «Ο Γαλάζιος Δούναβης» κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.

1881 Η πρώτη φεμινιστική εφημερίδα εκδίδεται στο Παρίσι από τη σουφραζέτα Ιμπερτίν Οκλέρ, με τίτλο «Η Πολίτις» («La Citoyenne»).

1894 Οι αδελφοί Λιμιέρ εφευρίσκουν μία συσκευή που την ονομάζουν κινηματογράφο. Λειτουργεί ως κάμερα και ως μηχανή προβολής.

Στις 13 Φεβρουαριου του 1914 οι Μεγάλες Δυνάμεις αποφασίζουν ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα κατακυρωθούν στην Ελλάδα, εάν αυτή αποχωρήσει από τη Βόρειο Ήπειρο. Οι αντιδράσεις που ξεσπούν στην Ήπειρο προκαλούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Ελευθέριου Βενιζέλου, που δηλώνει ότι κάθε αντίσταση εκ μέρους του ελληνικού ή ηπειρωτικού λαού θα έχει κακές συνέπειες για τη χώρα και την περιοχή.

1920 Δημιουργείται στις ΗΠΑ η πρώτη επαγγελματική ομάδα μπάσκετ, που αποτελείται μόνο από έγχρωμους παίκτες με το όνομα «Renaissance» («Αναγέννηση»).

Στις 13 Φεβρουαριου του 1945 συμμαχικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν τη Δρέσδη της Γερμανίας. 135.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

1957 Στις 12 το μεσημέρι τα πάντα νεκρώνουν στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο, ο ελληνικός λαός αποφασίζει να διαμαρτυρηθεί για τη στάση της Βρετανίας, αλλά και άλλων χωρών, στο Κυπριακό Ζήτημα. Το σύνθημα δίνουν οι καμπάνες των εκκλησιών και οι σειρήνες συναγερμού.

1961 Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επισκέπτεται τη Βρετανία, όπου έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Χάρολντ ΜακΜίλαν. Κατά την υποδοχή του στον σιδηροδρομικό σταθμό «Βικτόρια» σημειώνονται επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και ελλήνων διαδηλωτών – επικεφαλής των οποίων είναι η Μπέττυ Αμπατιέλου, σύζυγος του κρατουμένου στην Ελλάδα στελέχους της Αριστεράς Αντώνη Αμπατιέλου- που ζητούσαν την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

1970 Περισσότεροι από 300 αμερικανοί διανοούμενοι και καλλιτέχνες ζητούν την απελευθέρωση του Μίκη Θεοδωράκη, που είναι κρατούμενος της Χούντας στο στρατόπεδο του Ωρωπού.

1976 Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται στα Σπάτα της Αττικής, ανάμεσα σε κατοίκους της περιοχής που διαδηλώνουν κατά της εγκατάστασης του νέου αεροδρομίου των Αθηνών και την αστυνομία. Σημειώνονται μικροτραυματισμοί και αρκετοί διαδηλωτές συλλαμβάνονται.

1988 Ο Μάικλ Τζάκσον αγοράζει ένα ράντζο στη Σάντα Ινέζ της Καλιφόρνια και το ονομάζει «Neverland».

Στις 13 Φεβρουαριου του 2004 η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το λιβάδι που δακρύζει» κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους.

2005 Οι αναγνώστες της αγγλικής εφημερίδας «The Sun» ψηφίζουν το «Careless Whisper» του Τζορτζ Μάικλ ως το καλύτερο βρετανικό τραγούδι της τελευταίας 25ετίας. Στη δεύτερη θέση το «Wonderwall» των Oasis και στην τρίτη το «Wuthering Heights» της Κέιτ Μπους.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Τα καλύτερα αποφθέγματα συγγραφέων και κορυφαίων δημιουργών