Σαν Σήμερα 17 Φεβρουαρίου – Ιστορικά Γεγονότα

Τα καλύτερα αποφθέγματα κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Σημαντικά, ελληνικά και παγκόσμια, ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 17 Φεβρουαρίου

1801 Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ, Τόμας Τζέφερσον και Ααρών Μπερ, ισοψηφούν και ο πρώτος αναλαμβάνει την προεδρία, με τον δεύτερο να εκλέγεται Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

1817 Η Βαλτιμόρη γίνεται η πρώτη πόλη των ΗΠΑ της οποίας οι δρόμοι φωταγωγούνται με λάμπες γκαζιού.

1864 Κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου, το υποβρύχιο των νοτίων «Χάνλεϊ» επιτίθεται κατά του πολεμικού «Χαουζοτόνικ» των βορείων. Και τα δύο καταλήγουν στο βυθό. Πρόκειται για την πρώτη ναυμαχία ανάμεσα σε υποβρύχιο και πλοίο επιφανείας.

1869 Εκτελείται το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο του ατμοκίνητου αστικού σιδηροδρόμου Αθήνας – Πειραιά.

Στις 17 Φεβρουαριου του 1914 οι βρετανίδες σουφραζέτες επιτίθενται και καταστρέφουν τα τζάμια της οικίας του βρετανού υπουργού Εσωτερικών και πυρπολούν τις εγκαταστάσεις ενός ομίλου αντισφαίρισης, διεκδικώντας δυναμικά και βίαια δικαίωμα ψήφου.

1914 Ο ελληνικός στρατός εγκαταλείπει τη Βόρεια Ήπειρο, έπειτα από απαίτηση των Μεγάλων Δυνάμεων. Σχηματίζεται η Προσωρινή Κυβέρνηση της Βόρειας Ηπείρου υπό τον Γεώργιο Χρηστάκη-Ζωγράφο, η οποία διακηρύσσει την αυτονομία της περιοχής.

1924 Ο κολυμβητής Τζόνι Βαϊσμίλερ καταρρίπτει στο Μαϊάμι της Φλόριντα το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα ελεύθερο, με χρόνο 52 δευτερόλεπτα και 2/5 εκατοστά του δευτερολέπτου.

1922 Σύναξη ντανταϊστών στο καφενείο Closerie des Lilas στο Παρίσι, με αντικείμενο τη διαμάχη μεταξύ του Αντρέ Μπρετόν και του Τρσταν Τζαρά για την αρχηγία του κινήματος. Παρίστανται περίπου 100 θιασώτες του ντανταϊσμού, ανάμεσά τους οι Πάμπλο Πικάσο, Ανρί Ματίς, Κονσταντίν Μπρανκούζι και Ζακ Κοκτό. Οι δύο αντίπαλοι ανταλλάσσουν επιχειρήματα, αλλά και ύβρεις, ώσπου ο επιδιαιτητής Ερίκ Σατί ανακηρύξει νικητή τον Τζαρά. Ο Μπρετόν θα αποχωρήσει και θα δημιουργήσει τον σουρεαλισμό.

1969 Η Γκόλντα Μέιρ αναλαμβάνει την πρωθυπουργία του Ισραήλ. Είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας.

Στις 17 Φεβρουαριου του 1969 ο Μπομπ Ντίλαν και ο Τζόνι Κας ηχογραφούν το «Girl From The North Country» στο Νάσβιλ. Το τραγούδι θα συμπεριληφθεί στο άλμπουμ τού Ντίλαν «Nashville Skyline».

1982 Ο πολιτικός γάμος καθιερώνεται στην Ελλάδα ως ισόκυρος με τον θρησκευτικό.

1984 Αρχίζει η δίκη των υπευθύνων για την τραγωδία της «Θύρας 7», τρία χρόνια πριν. Κατηγορούμενοι, τέσσερις αξιωματικοί της Αστυνομίας, πέντε πορτιέρηδες του σταδίου «Καραϊσκάκη» και ο τότε διευθυντής του σταδίου, Σπυρόπουλος.

1986 Οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών της ΕΟΚ υπογράφουν την Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη. Με αυτή, οι 12 δεσμεύονται να δημιουργήσουν το αργότερο έως την 31η Δεκεμβρίου 1992 μία πραγματικά ενοποιημένη αγορά, στην οποία θα διακινούνται ελεύθερα τα πρόσωπα, τα κεφάλαια, τα αγαθά και οι υπηρεσίες.

1996 Ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ νικά τον υπολογιστή της IBM Deep Blue, έπειτα από αγώνα έξι παρτίδων με 4-2.

Στις 17 Φεβρουαριου του 2017 ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, σ’ ένα μανιφέστο 5.700 λέξεων, υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα απέναντι στον αυξανόμενο απομονωτισμό και να αποτελέσει την «κοινωνική υποδομή» του πλανήτη. «Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μείνει πίσω λόγω της παγκοσμιοποίησης και γίνονται κινήσεις για απόσυρση από αυτή την παγκόσμια διασύνδεση», γράφει ο Ζούκερμπεργκ. Το ερώτημα είναι, αναφέρει ο 32χρονος επιχειρηματίας, εάν «ο δρόμος μπροστά μας έχει στόχο να μας ενώσει περισσότερο ή να αντιστρέψει την πορεία αυτή», προσθέτοντας ότι ο ίδιος είναι υπέρ του να έρθουν οι άνθρωποι κοντά ο ένας στον άλλον. Επικαλούμενος απόσπασμα από επιστολή που έγραψε ο Λίνκολν προς το Κογκρέσο κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου, ο Ζούκερμπεργκ αναφέρει προς τους 1,9 δισεκ. χρήστες του Facebook: «Τα δόγματα του ήρεμου παρελθόντος είναι ανεπαρκή στο θυελλώδες παρόν».

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Τα καλύτερα αποφθέγματα συγγραφέων και κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο newsletter

Λογοτεχνικά αποσπάσματα και τα καλύτερα αποφθέγματα κάθε εβδομάδα στο email σας...