Σαν Σήμερα 18 Φεβρουαρίου – Ιστορικά Γεγονότα

Τα καλύτερα αποφθέγματα κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Σημαντικά, ελληνικά και παγκόσμια, ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 18 Φεβρουαρίου

Στις 18 Φεβρουαριου του 1828 ο Ανδρέας Μιαούλης, κατ’ εντολή του Ιωάννη Καποδίστρια, εκκαθαρίζει τις Σποράδες νήσους απ’ τους πειρατές.

1834 Δημοσιεύεται το πρώτο διάταγμα για τη Δημοτική Εκπαίδευση, που θα αποτελέσει και τον Καταστατικό της Χάρτη ως το τέλος του 19ου αιώνα. Το δημοτικό ορίζεται επτατάξιο και η φοίτηση δωρεάν και υποχρεωτική.

1911 Εκτελείται η πρώτη πτήση αεροπορικού ταχυδρομείου από το Αλαχαμπάντ στο Ναίμι των Βρετανικών Ινδιών. Ο 23χρονος πιλότος Ανρί Πεκέ μεταφέρει και παραδίδει 6.500 γράμματα.

1929 Ανακοινώνεται στο Χόλιγουντ η θέσπιση των κινηματογραφικών βραβείων Όσκαρ, που θα απονεμηθούν στις 16 Μαΐου.

Στις 18 Φεβρουαριου του 1952 η Ελληνική Βουλή επικυρώνει τη συμφωνία ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, με μόνες αρνητικές ψήφους τις οκτώ της ΕΔΑ και τη μία του Μιχάλη Κύρκου.

1953 Η Λουσίλ Μπολ και ο Ντεζί Αρνάζ υπογράφουν συμβόλαιο ύψους 8 εκατομμυρίων δολαρίων για να συνεχίσουν την τηλεοπτική σειρά «I Love Lucy» έως το 1955.

1957 Συνέρχεται στη Ρουμανία η 7η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ και της ΚΕΕ του ΚΚΕ (18 – 24 Φεβρουαρίου 1957), κατά την οποία καθαιρείται ο Νίκος Ζαχαριάδης από μέλος της ΚΕ, ενώ διαγράφεται και από μέλος του ΚΚΕ. Από τη διαδικασία βγαίνει ενισχυμένος ο Κώστας Κολιγιάννης.

1963 Η αμερικανίδα τραγουδίστρια Μπρέντα Λι κυκλοφορεί μα διασκευή του τραγουδιού του Μάνου Χατζιδάκι «Μην τον ρωτάς τον ουρανό» με τίτλο «All Alone Am I».

Στις 18 Φεβρουαριου του 1970 οι «Επτά του Σικάγου» κατηγορούνται ως υποκινητές των επεισοδίων στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος στο Σικάγο το 1968.

1977 Το διαστημικό λεωφορείο Έντερπραϊζ ξεκινά την παρθενική πτήση του πάνω σ’ ένα Boeing 747.

1996 Ο σκηνοθέτης Ελία Καζάν βραβεύεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου με τη Χρυσή Άρκτο, για την προσφορά του στην 7η Τέχνη.

2010 O αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα συναντάται στο Λευκό Οίκο με τον εξόριστο πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Κίνας.

2015 Ο Προκόπης Παυλόπουλος εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με 233 ψήφους, έναντι 30 του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου. 32 βουλευτές ψήφισαν «παρών» και 5 απουσίαζαν.

2017 Η ταινία «On body and soul» της Ουγγαρέζας Ιλντικό Ενιέντι βραβεύεται με τη Χρυσή Άρκτο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Ο Φινλανδός Άκι Καουρισμάκι τιμάται με την Αργυρή Άρκτο καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία του «Η άλλη πλευρά της Ελπίδας», που αναφέρεται στους πρόσφυγες. Η νοτιοκορεάτισα ηθοποιός Κιμ Μιν Χι λαμβάνει την Αργυρή Άρκτο καλύτερης ηθοποιού για την ταινία του Χανγκ Σανγκ Σου «On the Beach at Night Alone», ενώ με την Αργυρή Άρκτο καλύτερου ηθοποιού τιμάται ο Αυστριακός Γκεοργκ Φρίντριχ για το ρόλο του στην ταινία του Τόμας Άρσλαν «Bright nights».

First Image From Perseverance on Mars
Η πρώτη είκονα που έστειλε το Perseverance από τον Αρη

2021 Το ρομποτικό ρόβερ “Perseverance” της αποστολής “Mars 2020” της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) προσεδαφίστηκε σήμερα επιφάνεια του Άρη, ανακοίνωσε όπως ανακοινωσε  NASA. Το “Perseverance”,  γνωστό και με το παρατσούκλι «Πέρσι», θα κατέβει μέσα στον μεγάλο κρατήρα Jezero, που κάποτε ήταν αρχαία λίμνη και δέλτα ποταμού και όπου θεωρείται πιθανότερο να υπήρχαν μορφές ζωής πριν δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο ‘Αρης ήταν πιο θερμός, υγρός και πιθανώς φιλόξενος για ζωή. Μεταξύ άλλων, το ρόβερ διαθέτει μια πειραματική συσκευή που θα μετατρέπει το διοξείδιο της αρειανής ατμόσφαιρας σε καθαρό οξυγόνο, καθώς επίσης ένα μίνι μετεωρολογικό σταθμό, 19 κάμερες και δύο μικρόφωνα που θα καταγράψουν τους πρώτους αρειανούς ήχους.Επίσης το ρόβερ θα απελευθερώσει το “Ingenuity”, ένα μικρό ρομποτικό ελικόπτερο βάρους 1,8 κιλών, το πρώτο στην ιστορία που θα πετάξει σε έναν άλλο κόσμο.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Τα καλύτερα αποφθέγματα συγγραφέων και κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο newsletter

Λογοτεχνικά αποσπάσματα και τα καλύτερα αποφθέγματα κάθε εβδομάδα στο email σας...