2 Ιανουαρίου – 10 σημαντικά ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν Σαν Σήμερα

Σαν Σήμερα, 2 Ιανουαρίου, το 1870: Αρχίζει η κατασκευή της γέφυρας του Μπρούκλιν.

10 Σημαντικά, ελληνικά και παγκόσμια, ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 2 Ιανουαρίου

1839 Ο Γάλλος φωτογράφος Λουί Νταγκέρ βγάζει την πρώτη φωτογραφία της Σελήνης.

Σαν Σήμερα, 2 Ιανουαρίου, το 1870: Αρχίζει η κατασκευή της γέφυρας του Μπρούκλιν.

1909 Ο «βασιλιάς» του make up, Μαξ Φάκτορ, ιδρύει στο Λος Άντζελες εργοστάσιο καλλυντικών ειδών.

1924 Ο αρχηγός της Επανάστασης του 1922, Νικόλαος Πλαστήρας, παραδίδει την εξουσία στους πολιτικούς, θεωρώντας ότι οι στόχοι της «Επαναστατικής Επιτροπής» έχουν εκπληρωθεί.

1938 Ιδρύεται ο εκδοτικός οίκος «Σάιμον & Σούστερ».

Σαν Σήμερα, 2 Ιανουαρίου, το 1947: Ο Μαχάτμα Γκάντι αρχίζει την ειρηνική πορεία του για την απελευθέρωση της Ινδίας από τον βρετανικό ζυγό.

1958 Η Μαρία Κάλλας αποχωρεί από τη σκηνή, μετά την πρώτη πράξη της όπερας «Νόρμα» του Μπελίνι στη Ρώμη, προκαλώντας δυσαρέσκεια στο κοινό, μεταξύ των οποίων βρίσκεται ο ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πολλα μελη του υπουργικού συμβουλίου.

Luna 11959 Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το πρώτο διαστημόπλοιο με κατεύθυνση τη Σελήνη. Πρόκειται για το μη επανδρωμένο «Λούνα 1». Εκτοξεύθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Λουνά» το 1959 και είχε στόχο την πρόσκρουση πάνω στη σεληνιακή επιφάνεια. Ωστόσο, εξαιτίας κακού υπολογισμού του χρόνου επιταχύνσεως μετά την εκτόξευση, πέρασε 5.995 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης και στη συνέχεια, ως το πρώτο τεχνητό αντικείμενο που διέφυγε ποτέ από τη γήινη βαρύτητα, έγινε ο πρώτος τεχνητός πλανήτης στην ιστορία.

1971 Ομάδα ισραηλινών αρχαιολόγων ανακαλύπτει στην Ιερουσαλήμ ένα σκελετό σταυρωμένου άνδρα, ηλικίας 2.000 ετών. Είναι το πρώτο εύρημα που αποδεικνύει ότι το σταύρωμα αποτελούσε τον βασικό τρόπο εκτέλεσης των Ρωμαίων.

Σαν Σήμερα, 2 Ιανουαρίου, το 2000: Εγκαινιάζεται το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.