Σαν Σήμερα 21 Φεβρουαρίου – Ιστορικά Γεγονότα

Τα καλύτερα αποφθέγματα κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Σημαντικά, ελληνικά και παγκόσμια, ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 21 Φεβρουαρίου

1431 Αρχίζει η δίκη της Ιωάννας της Λορένης.

1821 Σημειώνεται η πρώτη ένοπλη σύγκρουση Ελλήνων υπό τον Βασίλειο Καραβιά και Τούρκων στο Γαλάτσι της Μολδοβλαχίας, δύο μέρες πριν από την έναρξη της Επανάστασης από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.

Στις 21 Φεβρουαριου του 1848 oι Μαρξ και Ένγκελς δημοσιεύουν το Κομουνιστικό Μανιφέστο, τη Βίβλο του Κομουνισμού.

1858 Σεισμός εντάσεως 10 βαθμών της κλίμακας Μερκάλι σημειώνεται στις 9 π.μ. στην περιοχή της Κορίνθου. Σκοτώθηκαν 21 άτομα. Μεγάλες καταστροφές στην Κόρινθο και στα γύρω χωριά. Αναφέρεται ότι προηγήθηκε θόρυβος σαν κρότος κανονιών. Εδαφικές μεταβολές. Η σεισμική ακολουθία είχε σαν αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν οι κάτοικοι την Κόρινθο, που κτίστηκε από τον Σίσυφο το 1438 π.Χ., και να μεταφερθούν σε νέα θέση κοντά στη θάλασσα.

1913 Έπειτα από διαπραγματεύσεις αντιπροσώπων του Εσάτ Πασά και του Ελληνικού Στρατηγείου Ηπείρου, υπογράφεται συμφωνία, με την οποία παραδίδονται άνευ όρων στον Ελληνικό Στρατό 1.000 τούρκοι αξιωματικοί, 32.000 άνδρες και 108 πυροβόλα. Έτσι, ο Ελληνικός Στρατός, με επικεφαλής τον Αρχιστράτηγο Διάδοχο Κωνσταντίνο, εισέρχεται απελευθερωτής στην πόλη των Ιωαννίνων.

1915 Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Γερμανοί νικούν τους Ρώσους στη δεύτερη μάχη των Λιμνών της Μασουρίας. Οι Ρώσοι χάνουν περισσότερους από 200.000 άνδρες.

Στις 21 Φεβρουαριου του 1915 o Ελευθέριος Βενιζέλος παραιτείται από πρωθυπουργός, κατόπιν διαφωνίας του με τον βασιλιά Κωνσταντίνο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σηματοδοτώντας την αρχή του εθνικού διχασμού.

1916 Αρχίζει η Μάχη του Βερντέν στη Γαλλία, στην οποία θα χάσουν τη ζωή τους 250.000 άνθρωποι. Αντίπαλοι ήταν ο γερμανικός και ο γαλλικός στρατός που πολέμησαν από τις 21 Φεβρουαρίου, μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου 1916 γύρω από την πόλη Βερντέν στη βορειοανατολική Γαλλία.

Πρώτο τεύχους του new yorker Στις 21 Φεβρουαριου του 1925 κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού «The New Yorker».

1952 Η 20χρονη Ελίζαμπεθ Τέιλορ συνάπτει τον δεύτερο γάμο της, με τον 40χρονο συνάδελφό της Μάικ Γουάλντινγκ. Θα χωρίσουν πέντε χρόνια αργότερα.1970

1958 Ο άγγλος εικαστικός Τζέραλντ Χόρτομ σχεδιάζει το γνωστό σήμα της ειρήνης με το διχαλωτό σχήμα.

1969 Το ξενοδοχείο «Μον Παρνές» στην Πάρνηθα αποφασίζεται να μετατραπεί σε καζίνο.

1985 Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί στην οδό Τσακάλωφ στο Κολωνάκι τον εκδότη της εφημερίδας «Απογευματινή» Νίκο Μομφεράτο και τον οδηγό του Παναγιώτη Ρουσέτη.

1997 Ο Αιθίοπας Χαϊλέ Σελασιέ γίνεται ο πρώτος αθλητής που σπάει το φράγμα των 13 λεπτών στα 5.000 μ. κλειστού στίβου με παγκόσμιο ρεκόρ 12:59.04.

2014 «Οι Γερμανοί και ο Σόιμπλε έκαναν μαντάρα τη διάσωση της Ελλάδας», δηλώνει ο ουγγροαμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος και υποστηρίζει ότι εάν το Βερολίνο δεν αλλάξει στάση, το ευρώ μπορεί να σωθεί μόνο με την αποχώρηση της Γερμανίας από την ευρωζώνη. Χαρακτηρίζει την Άγκελα Μέρκελ ως «χαρισματική πολιτικό», η οποία όμως δεν έχει αντιληφθεί ότι το ευρώ είναι το μέσο και όχι ο σκοπός και καταλογίζει ευθύνες στη Γερμανία, η οποία, όπως λέει, θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Τα καλύτερα αποφθέγματα συγγραφέων και κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο newsletter

Λογοτεχνικά αποσπάσματα και τα καλύτερα αποφθέγματα κάθε εβδομάδα στο email σας...