Σαν Σήμερα 24 Φεβρουαρίου – Ιστορικά Γεγονότα

Τα καλύτερα αποφθέγματα κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Σημαντικά, ελληνικά και παγκόσμια, ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 24 Φεβρουαρίου

391 Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος Α’ απαγορεύει την ειδωλολατρία. Στο πλαίσιο αυτό παύει και η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, που είχαν ξεκινήσει το 776 π.Χ.

Στις 24 Φεβρουαριου του 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κυκλοφορεί την επαναστατική προκήρυξη «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος», με την οποία ζητά από τους Έλληνες της Μολδαβίας και της Βλαχίας να επαναστατήσουν. Η ενέργειά του αυτή σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη της Επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

1871 Εκδίδεται στο Λονδίνο το βιβλίο του Κάρολου Δαρβίνου «Η Καταγωγή του Ανθρώπου».

1920 Το Κόμμα των Γερμανών Εργατών, με υπεύθυνο προπαγάνδας τον άγνωστο τότε Αδόλφο Χίτλερ, ανακοινώνει την αντισημιτική πολιτική του. Σε μία μπυραρία του Μονάχου, ο Χίτλερ ανακοινώνει τις 25 θέσεις του για τα προβλήματα της Γερμανίας. Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα από θέσεις του παγγερμανισμού, του σοσιαλισμού, του φασισμού και της θεωρίας για την ιεραρχία των φυλών.

Στις 24 Φεβρουαριου του 1946 ο Χουάν Περόν εκλέγεται πρόεδρος της Αργεντινής.

1948 Έρχεται στην Ελλάδα ο στρατηγός Τζέιμς Βαν Φλιτ, που αναλαμβάνει την αρχηγία της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Θα δηλώσει «Η Ελλάδα είναι για μας ένα πολύτιμο πειραματικό εργαστήριο».

1963 Οι Rolling Stones κλείνουν συμφωνία για να εμφανίζονται κάθε Κυριακή βράδυ στο ξενοδοχείο «The Station» του Λονδίνου. Το συγκρότημα, που βρίσκεται στα πρώτα του βήματα, θα πληρωθεί 24 λίρες, ενώ τη συναυλία τους θα παρακολουθήσουν 66 άτομα.

1964 Δημοσιεύματα του ελληνοκυπριακού Τύπου αποκαλύπτουν μυστικό σχέδιο των Τούρκων, σύμφωνα με το οποίο στον μελλοντικό τουρκοκυπριακό τομέα θα περιληφθούν η Αμμόχωστος, η Κυρήνεια και η μισή Λευκωσία.

1975 Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αβέρωφ, ανακοινώνει την καταστολή συνωμοτικής κίνησης στο στράτευμα. (Πραξικόπημα της Πιτζάμας)

1981 Ο Εγκέλαδος χτυπά τις Αλκυονίδες με 6,6 Ρίχτερ, αφήνοντας πίσω του 14 θύματα και τους Αθηναίους να περνούν αρκετά βράδια στα πάρκα και τις πλατείες της πόλης.

1988 Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει να δικαιώσει το περιοδικό του Λάρι Φλιντ «Hustler» με το να μην εγκρίνει απόφαση μικρότερου δικαστηρίου, το οποίο αποφάνθηκε να δώσει το περιοδικό 200.000 δολάρια στον αρχιερέα Τζέρι Φάλγουελ, ως αποζημίωση για δυσφήμιση.

Στις 24 Φεβρουαριου του 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψηφίζει ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

2012 Ο Πάνος Καμμένος, μετά την αποχώρησή του από τη Νέα Δημοκρατία λόγω «μνημονίων», ιδρύει νέο πολιτικό σχηματισμό, με την ονομασία «Ανεξάρτητοι Έλληνες».

2013 Στην ταινία «Argo» του Μπεν Άφλεκ απονέμεται το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Ο Ντάνιελ Ντέι Λούις γράφει ιστορία, καθώς γίνεται ο πρώτος ηθοποιός που κερδίζει τρία Όσκαρ στην κατηγορία του Α’ Ανδρικού Ρόλου. Τέσσερα Όσκαρ απονέμονται στη «Ζωή του Πι» του Ανγκ Λι.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Τα καλύτερα αποφθέγματα συγγραφέων και κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο newsletter

Λογοτεχνικά αποσπάσματα και τα καλύτερα αποφθέγματα κάθε εβδομάδα στο email σας...