27 Φεβρουαρίου – Ιστορικά Γεγονότα Σαν Σήμερα

Τα καλύτερα αποφθέγματα κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Σημαντικά, ελληνικά και παγκόσμια, ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 27 Φεβρουαρίου

Σαν σήμερα 27 Φεβρουαρίου, το 1869 εγκαινιάζεται ο ατμοκίνητος αστικός σιδηρόδρομος Αθήνας – Πειραιά, υπό την επωνυμία ΣΑΠ Α.Ε., μετέπειτα ΗΣΑΠ. Επιβάτες στο πρώτο δρομολόγιο είναι η βασίλισσα Όλγα, ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Ζαΐμης, υπουργοί, στρατιωτικοί, διπλωμάτες και άλλοι επίσημοι.

Στις 27 Φεβρουαριου του 1897 δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το διάταγμα της ίδρυσης του ΣΕΓΑΣ.

1929 Καταρρέει στην Αθήνα το καφεζυθεστιατόριο «Πανελλήνιον», με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν.

1933 Εμπρησμός στο Ράιχσταγκ. Η φωτιά στη γερμανική Βουλή αποδίδεται στους κομμουνιστές και ο Χίτλερ βρίσκει την ευκαιρία να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αναστείλει τα πολιτικά δικαιώματα.

1942 Οι Ιάπωνες βυθίζουν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Langley, κοντά στην Ιάβα.

1953 Αρχίζουν στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, οι συζητήσεις για τη διαγραφή του γερμανικού χρέους. Η σχετική συμφωνία θα υπογραφεί στις 8 Αυγούστου.

1957 Η UEFA αποφασίζει τη δημιουργία ενός νέου θεσμού μεταξύ των εθνικών ομάδων της Ευρώπης, υπό την ονομασία Κύπελλο Εθνών (νυν Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ή Euro).

1959 Θεμελιώνεται στην Αθήνα από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή το ξενοδοχείο «Χίλτον».

1967 Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία του Ντίνου Δημόπουλου «Κοντσέρτο για πολυβόλα».

Σαν σήμερα, 27 Φεβρουαριου, το 1991 η Αλέκα Παπαρήγα εκλέγεται Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ. Για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, το ΚΚΕ τοποθετεί μία γυναίκα στην ηγεσία. Η νέα Γ.Γ. υποστηρίχθηκε από τη λεγόμενη «συντηρητική» πτέρυγα της Κεντρικής Επιτροπής με 57 ψήφους, έναντι 53 που συγκέντρωσε ο Γιάννης Δραγασάκης, τον οποίο υποστήριξε η «ανανεωτική» πτέρυγα.

1992 Ολοκληρώνεται στην Ακρόπολη η μετακίνηση του πέμπτου κίονα της νότιας πλευράς του Παρθενώνα, που είχε καταστραφεί εν μέρει από το βομβαρδισμό του Μοροζίνι το 1687.

1997 Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ανακοινώνει και επισήμως την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στις 27 Φεβρουαριου του 2006 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, επιβάλλει συνολικά 62 χρόνια στους επτά από τους εννέα κατηγορούμενους για το ναυάγιο του Εξπρές Σάμινα που κόστισε τη ζωή σε 82 άτομα στις 26/9/2000, λίγο έξω από το λιμάνι της Πάρου. Στον πλοίαρχο Β. Γιαννάκη επεβλήθη κάθειρξη 16 ετών και στον υποπλοίαρχο Αν. Ψυχογιό 19 χρόνια. Οκτώ χρόνια επεβλήθηκαν στον ύπαρχο Γ. Τριαντάφυλλο, 8,5 χρόνια στον πρώτο μηχανικό Γ. Σκιαδαρέση και 15 μήνες στον ασυρματιστή Δ. Τσούμα, τέσσερα χρόνια στον εκπρόσωπο της εταιρίας Ν. Βικάτο και στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Κ. Κληρονόμο. Οι καταδικασθέντες, εκτός του πλοιάρχου και του υποπλοιάρχου, άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

2011 «Ο Λόγος του Βασιλιά» είναι ο μεγάλος νικητής των βραβείων Όσκαρ, κερδίζοντας 4 αγαλματάκια. Ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου, τελικά, δεν τα κατάφερε, καθώς το βραβείο ξενόγλωσσης ταινίας πήγε στη δανέζικη ταινία «Σε έναν καλύτερο κόσμο».

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Τα καλύτερα αποφθέγματα συγγραφέων και κορυφαίων δημιουργών