28 Φεβρουαρίου – Ιστορικά Γεγονότα Σαν Σήμερα

Τα καλύτερα αποφθέγματα κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Σημαντικά, ελληνικά και παγκόσμια, ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 28 Φεβρουαρίου

1770 Ο Θεόδωρος Ορλόφ καταπλέει στη Μάνη και παρακινεί τους κατοίκους της να εξεγερθούν κατά των Τούρκων. (Ορλοφικά)

Στις 28 Φεβρουαριου του 1854 ιδρύεται το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα των ΗΠΑ, με κύριο στόχο την κατάργηση της δουλείας.

1904 Ιδρύεται στη Λισαβόνα η Μπενφίκα, η πιο διάσημη ποδοσφαιρική ομάδα της Πορτογαλίας.

1906 Κυκλοφορεί το μυθιστόρημα του Άπτον Σινκλέρ «Η Ζούγκλα».

1913 Ο ελληνικός στρατός κυριεύει την Πρεμετή της Βορείου Ηπείρου, κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου.

1940 διεξάγεται στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν της Νέας Υόρκης ο αγώνας μπάσκετ ανάμεσα στις ομάδες των πανεπιστημίων του Πίτσμουργκ και του Φόρνταμ, για το κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ, που λήγει με νίκη της πρώτης, με σκορ 50-37. Το παιχνίδι αυτό δεν θα είχε τίποτα το αξιομνημόνευτο, αν δεν ήταν το πρώτο στην ιστορία του αθλήματος που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

28 Φεβρουαριου του 1943: «Ηχήστε οι σάλπιγγες…» απαγγέλλει ο Άγγελος Σικελιανός στην κηδεία του σπουδαίου Έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά στο Α’ Νεκροταφείο, η οποία εξελίσσεται στην κορυφαία -ίσως- αντιστασιακή εκδήλωση κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, με τη συμμετοχή χιλιάδων κόσμου.

1946 Καθιερώνεται η απλή αναλογική στην Ελλάδα για τις εκλογές της 31ης Μαρτίου 1946.

1959 H ελληνική Βουλή απορρίπτει με ψήφους 170 έναντι 117 την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που υπέγραψε τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου για το Κυπριακό, δηλώνοντας ότι πρόκειται «για τας ευτυχεστέρας ημέρας της ζωής μου». Οι βουλευτές της ΕΡΕ χειροκροτούν, ενώ ο Σοφοκλής Βενιζέλος αποχωρεί κραυγάζοντας: «Ζήτω η Ένωσις».

Στις 28 Φεβρουαριου του 1970 οι Σάιμον και Γκαρφάνκελ ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι τους «Bridge over Troubled Water».

1991 Τερματίζεται ο Πόλεμος του Κόλπου, καθώς ιρακινοί στρατιώτες και Σύμμαχοι διατάσσονται να σταματήσουν τις επιθέσεις.

1999 Στην 21η αγωνιστική του Πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής, η Προοδευτική νικάει μετά από 31 χρόνια τον Ηρακλή και ο ΠΑΟΚ μετά από 15 χρόνια τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ.

2012 Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στην κατηγορία SD, που ισοδυναμεί με επιλεκτική χρεοκοπία.

2014 Δραματική παραμένει η κατάσταση της ανεργίας στην Ελλάδα, η οποία το Νοέμβριο του 2013 κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ, ενώ στις γυναίκες και τους νέους η χώρα μας εμφανίζει σταθερά τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον Νοέμβριο η συνολική ανεργία ανήλθε στη χώρα μας στο 28% (1,382 εκατ. άτομα) από 27,7% τον Οκτώβριο. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε, ενώ στις επιμέρους κατηγορίες το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 24,9%, στις γυναίκες 32,2% και στους νέους κάτω των 25 ετών 59% (173.000 άτομα).

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Τα καλύτερα αποφθέγματα συγγραφέων και κορυφαίων δημιουργών