Σαν Σήμερα 4 Φεβρουαρίου – Ιστορικά Γεγονότα

Τα καλύτερα αποφθέγματα κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Σημαντικά, ελληνικά και παγκόσμια, ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 4 Φεβρουαρίου

1867 Καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πλήττει την Κεφαλονιά (23 Ιανουαρίου με το παλαιό ημερολόγιο), με εκατοντάδες νεκρούς και μεγάλες καταστροφές. Σκοτώνονται 224 άνθρωποι και καταρρέουν 2.612 σπίτια.

1899 Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα της Βέρντερ Βρέμης.

1906 Η αστυνομία της Νέας Υόρκης αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τα δακτυλικά αποτυπώματα για την αναγνώριση της ταυτότητας.

1924 Επεισόδιο στη Βουλή μεταξύ του βενιζελικού βουλευτή Θεόδωρου Πάγκαλου και του αντιπολιτευόμενου συναδέλφου του Αθανασίου Τζώνη. Ο Τζώνης προκληθείς ραπίζει τον Πάγκαλο, που τον απειλεί με το περίστροφό του, αλλά αφοπλίζεται από τον βουλευτή Άρτας.

1932 Ο αμερικανός πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ κηρύσσει επίσημα την έναρξη των 3ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Λέικ Πλάσιντ των ΗΠΑ. Παίρνουν μέρος 252 αθλητές (231 άνδρες και 21 γυναίκες).

Στις 4 Φεβρουαριου του 1938 το θεατρικό έργο του Θόρντον Γουάιλντερ «Η μικρή μας Πόλη» κάνει πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ.

1943 Εκτελείται από τους Γερμανούς ο Κώστας Περρίκος, αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας, που ανέπτυξε αντιστασιακή δράση στην Αθήνα, με αποκορύφωμα την ανατίναξη του κτιρίου της φιλοναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ.

1959 Αρχίζουν στη Ζυρίχη ελληνοτουρκικές συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Στις 4 Φεβρουαριου του 1962 εγκαινιάζεται ο νέος σιδηροδρομικός σταθμός Θεσσαλονίκης.

1978 Το τραγούδι των Bee Gees «Staying Alive» ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών. Είναι το πέμπτο τραγούδι του συγκροτήματος από το soundtrack της ταινίας «Saturday Night Fever», που σκαρφαλώνει στην κορυφή των charts.

1974 Η 19χρονη Πατρίτσια Χιρστ, γόνος της πιο γνωστής οικογένειας εκδοτών στις ΗΠΑ, απαγάγεται από τον Συμβιωτικό Απελευθερωτικό Στρατό. Στη συνέχεια θα ασπαστεί τις ιδέες του και θα γίνει μέλος της οργάνωσης, συμμετέχοντας μεταξύ άλλων και σε ένοπλες ληστείες.

1996 Η εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, απειλεί ότι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια θα αποτελέσει αιτία πολέμου, ενώ δηλώνει ότι θα θέσει στην κρίση διεθνών νομικών οργάνων το ζήτημα των περίπου 1.000 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων που η Τουρκία θεωρεί ότι ανήκουν στο έδαφός της.

Στις 4 Φεβρουαριου του 2004 ανεβαίνει στο διαδίκτυο η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

2012 Τους 260 φτάνουν οι νεκροί στην πόλη Χόμς της Συρίας, στην πιο αιματηρή σύγκρουση από την έναρξη της επανάστασης κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Τα καλύτερα αποφθέγματα συγγραφέων και κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο newsletter

Λογοτεχνικά αποσπάσματα και τα καλύτερα αποφθέγματα κάθε εβδομάδα στο email σας...