Αρσέν Λουπέν, ο τζέντλεμαν – διαρρήκτης του Μορίς Λεμπλάν

Τα καλύτερα αποφθέγματα κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Ο Αρσέν Λουπέν είναι λογοτεχνικός ήρωας που επινόησε ο γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφέας Μορίς Λεμπλάν το 1905. Πρόκειται για ένα κοσμικό λωποδύτη με αναρχικές τάσεις και από τους διασημότερους κακούς της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Πρωτοεμφανίστηκε ως Αρσέν Λοπέν σε μία σειρά από διηγήματα που έγραψε ο Μορίς Λεμπλάν (1864-1941) και άρχισαν να δημοσιεύονται από το έκτο τεύχος του γαλλικού περιοδικού «Je sais tout» («Ξέρω τα πάντα»), που κυκλοφόρησε στις 15 Ιουλίου 1905. Όμως, ένας δημοτικός σύμβουλος του Παρισιού με το ίδιο όνομα διαμαρτυρήθηκε έντονα στους εκδότες του περιοδικού και ο Λεμπλάν αναγκάστηκε να τροποποιήσει λίγο το όνομα του ήρωά του σε Αρσέν Λουπέν.

O τζέντλεμαν – διαρρήκτης

Ο Αρσέν Λουπέν είναι ένας τζέντλεμαν – διαρρήκτης, γαλαντόμος και με πολύ χιούμορ, ο Ρομπέν των Δασών της Μπελ Επόκ, όπως αποκλήθηκε. Ηγείται μιας συμμορίας, δεν σκοτώνει ποτέ, μασκαρεύεται διαρκώς και παίζει διάφορους ρόλους, γελοιοποιώντας πάντα τη γαλλική αστυνομία και τον επιθεωρητή Γκανιμάρ.

Σε ένα από τα μυθιστορήματα της σειράς, με τίτλο «Αρσέν Λουπέν εναντίον Χέρλοκ Σολμς», τα θύματά του μπροστά στην αδυναμία της γαλλικής αστυνομίας καλούν τον περίφημο Άγγλο ντετέκτιβ Χέρλοκ Σολμς (παράφραση του ονόματος του Σέρλοκ Χολμς, του ήρωα του σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ) που καταφθάνει με τον βοηθό του Ουίλσον (παρωδία του Γουότσον) για να τον συλλάβει.

Πηγή έμπνευσης του Λεμπλάν ο γάλλος αναρχικός Μαριούς Ζακόμπ

Η κριτική αναγνωρίζει ως λογοτεχνικό πρόδρομο του Αρσέν Λουπέν τον Ροκαμβόλ, τον ήρωα του συγγραφέα Πιερ Αλεξίς ντε Πονσόν ντι Τεράιγ (1829-1871) από τα μέσα του 19ου αιώνα, ο οποίος αν και συχνά πιστώνεται με καλές πράξεις, βρίσκεται πάντα στην άλλη πλευρά του νόμου. Επίσης, ως πηγή έμπνευσης του Λεμπλάν αναφέρεται ο γάλλος αναρχικός Μαριούς Ζακόμπ (1879-1954), ο οποίος απασχολούσε συχνά τις Αρχές στις αρχές του 20ού αιώνα με τις διάφορες «απαλλοτριώσεις», αλλά τον διέκρινε υψηλή αίσθηση του χιούμορ και γενναιοδωρία προς τα θύματά του.

Ο Αρσέν Λουπέν πρωταγωνίστησε σε 17 μυθιστορήματα και 39 διηγήματα, σε κινηματογραφικά, τηλεοπτικά και θεατρικά έργα, αλλά και σε κόμιξ. Τη δεκαετία του ‘70 η συγγραφική ομάδα μυστηρίου Μπουαλό – Νερσεζάκ επανέφερε τον Αρσέν Λουπέν στο προσκήνιο με μία νέα σειρά ιστοριών, εγκεκριμένων από τους κληρονόμους του Λεμπλάν.

Στα ελληνικά, κάποιες από τις περιπέτειες του Αρσέν Λουπέν κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Άγρα» και «Ερατώ».

Η γαλλική σειρά “Λουπέν” στο Netflix

Το 2021 έκανε πρεμιέρα στο Netflix, μια γαλλική σειρά με τιτλο “Lupin“,η οποία βασίζεται στον Arsène Lupin του Maurice Leblanc. Στη σειρά, ο Omar Sy (Άθικτοι) ενσαρκώνει τον ήρωα μέσω του χαρακτήρα που ακούει στο όνομα “Assane Diop”, στόχος του οποίου είναι να εκδικηθεί για τον θάνατο του πατέρα του. Ο Diop εμφανίζεται να είναι λάτρης των βιβλίων του Λουπέν, από την παιδική του ηλικία.

Το 2004 είχε προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες και η ταινία Arsène Lupin, σε σκηνοθεσία του Jean-Paul Salomé και πρωταγωνιστη τον Γάλλο ηθοποιό Romain Duris.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Τα καλύτερα αποφθέγματα συγγραφέων και κορυφαίων δημιουργών