Atomic Habits: Ένα Τίποτα μπορεί να Αλλάξει τα Πάντα (αποσπάσματα)

Τα καλύτερα αποφθέγματα κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Αποσπάσματα από το βιβλίο του James Clear “Atomic Habits: Ένα Τίποτα μπορεί να Αλλάξει τα Πάντα“.

***

– Οι «ατομικές συνήθειες» είναι επαναλήψεις ή ρουτίνες, μικρές και πανεύκολες στην εφαρμογή τους, που αποτελούν πηγή απίστευτης δύναμης. Οι Τέσσερις Νόμοι Αλλαγής Συμπεριφοράς είναι ένα απλό σύνολο κανόνων για να δημιουργήσουμε καλές συνήθειες και να απαλλαγούμε από τις κακές.

– Προτού αποκτήσουμε νέες συνήθειες, πρέπει να ελέγξουμε τις παλιές. Είναι πιο δύσκολο απ’ όσο ακούγεται, γιατί όταν μια συνήθεια ριζώσει, γίνεται μη συνειδητά, αυτόματα. Όπως είπε ο Καρλ Γιουνγκ: «Μέχρι να κάνετε συνειδητό το ασυνείδητο, θα έχει κυριεύσει τη ζωή σας και θα το αποκαλείτε μοίρα».

– Οι συνήθειες δεν περιορίζουν την ελευθερία. Τη δημιουργούν. Και μάλιστα, οι άνθρωποι που δεν έχουν παγιωμένες συνήθειες, απολαμβάνουν λιγότερη ελευθερία.

– Οι περισσότεροι ξεκινούν τη διαδικασία της αλλαγής των συνηθειών τους εστιάζοντας στο τι θέλουν να επιτύχουν. Η εναλλακτική επιλογή είναι να εστιάζουμε στο ποιος θέλουμε να γίνουμε!

– Η ντοπαμίνη αποδεσμεύεται όχι μόνο όταν βιώνετε την ευχαρίστηση, αλλά και όταν την προσμένετε. Είναι η προσμονή της ανταμοιβής και όχι η εκπλήρωσή της που μας ωθεί να αναλάβουμε δράση!

– Υπάρχουν τρία επίπεδα αλλαγής: η αλλαγή του αποτελέσματος, η αλλαγή της διαδικασίας και η αλλαγή της ταυτότητας.

– Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αλλάξετε τις συνήθειές σας είναι να εστιάσετε όχι στο τι θέλετε να επιτύχετε, αλλά στο ποιος θέλετε να γίνετε.

– Η ταυτότητά σας αναδύεται μέσα από τις συνήθειές σας. Κάθε ενέργειά σας είναι μία ψήφος προτίμησης υπέρ του ατόμου που θέλετε να γίνετε.

-Κάθε συνήθεια αποτελεί έναν κύκλο ανάδρασης που περιλαμβάνει τέσσερα στάδια: το ερέθισμα, την επιθυμία, την αντίδραση και την ανταμοιβή.

– Οι Τέσσερις Νόμοι Αλλαγής Συμπεριφοράς είναι ένα απλό σύνολο κανόνων, με τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε καλύτερες συνήθειες. Οι κανόνες είναι οι εξής: (1) κάντε τη συνήθεια εμφανή, (2) κάντε τη συνήθεια ελκυστική, (3) κάντε τη συνήθεια εύκολη και (4) κάντε τη συνήθεια ικανοποιητική.

– Ο Βασικότερος Νόμος Αλλαγής Συμπεριφοράς είναι: Ό,τι ανταμείβεται άμεσα, επαναλαμβάνεται. Ό,τι τιμωρείται άμεσα, αποφεύγεται.

– Η πιο αποτελεσματική μορφή μάθησης είναι η εξάσκηση και όχι ο σχεδιασμός.

– Οι συνήθειες είναι ο ανατοκισμός της αυτοβελτίωσης. Με τον ίδιο τρόπο που τα χρήματα πολλαπλασιάζονται μέσω του ανατοκισμού, πολλαπλασιάζονται και οι επιδράσεις των συνηθειών σας όσο τις επαναλαμβάνετε τακτικά.

– Οι επαγγελματίες τηρούν το πρόγραμμά τους. Οι ερασιτέχνες παρασύρονται από την
καθημερινότητά τους.

– Αν θέλετε να έχετε καλύτερα αποτελέσματα, σταματήστε να θέτετε στόχους.  Αντ’ αυτού, εστιάστε στη στρατηγική σας.

– Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα οποιασδήποτε αθροιστικής διαδικασίας αργούν να φανούν. Πρέπει να είστε υπομονετικοί.

***

Δείτε το σχετικό βίντεο στο evdomastv και ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ στο κανάλι:

***

Λίγα λόγια για το βιβλίο “Atomic Habits: Ένα Τίποτα μπορεί να Αλλάξει τα Πάντα”

atomic-habits-book-coverΌποιοι κι αν είναι οι στόχοι μας, το βιβλίο αυτό μας αποκαλύπτει σίγουρες μεθόδους που θα μας απογειώσουν! Παραθέτοντας έγκυρα πορίσματα της βιολογίας, της ψυχολογίας και της νευροεπιστήμης, ο James Clear, ένας από τους διεθνώς κορυφαίους ειδικούς, μας μαθαίνει με ακρίβεια τις κατάλληλες στρατηγικές για να αποκτήσουμε καλές συνήθειες, να ξεφορτωθούμε τις κακές και να κυριαρχούμε στη συμπεριφορά μας, ώστε να οδηγηθούμε σε αξιοθαύμαστα αποτελέσματα.

Επιπλέον, στις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνονται αληθινές ιστορίες που θα μας εμπνεύσουν: «Χρυσοί Ολυμπιονίκες», βραβευμένοι καλλιτέχνες, κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων, γιατροί που έσωσαν ζωές και διάσημοι κωμικοί, που όλοι ακολούθησαν τη στρατηγική των μικρών βημάτων για να διακριθούν στον τομέα τους και να κατακτήσουν την κορυφή.

Είτε είστε μια ομάδα που ονειρεύεται να πάρει το πρωτάθλημα, μια επιχείρηση που θέλει να κατακτήσει την αγορά, ένας επαγγελματίας πωλητής ή στέλεχος επιχειρήσεων, είτε απλώς ένα άτομο που επιθυμεί να κόψει το κάπνισμα, να χάσει βάρος, να μειώσει το άγχος του ή να επιτύχει οποιονδήποτε άλλον στόχο, το επαναστατικό αυτό βιβλίο θα αλλάξει κυριολεκτικά τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε την πρόοδο και την επιτυχία.

Συγγραφέας: JAMES CLEAR
Εκδόσεις: Ιβίσκος

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Τα καλύτερα αποφθέγματα συγγραφέων και κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο newsletter

Λογοτεχνικά αποσπάσματα και τα καλύτερα αποφθέγματα κάθε εβδομάδα στο email σας...