Το διάγραμμα του Αϊζενχάουερ – Πως θα μάθετε να εργάζεστε πιο αποτελεσματικά

Τα καλύτερα αποφθέγματα κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Το διάγραμμα του Αϊζενχάουερ (Eisenhower) – Πως θα μάθετε να εργάζεστε πιο αποτελεσματικά

«Οι πιο επείγουσες αποφάσεις σπανίως είναι και οι πιο σημαντικές».

Αυτά τα λόγια αποδίδονται στον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντουάιτ Ντ. Αϊζενχάουερ, ο οποίος θεωρούνταν αυθεντία στη διαχείριση του χρόνου του, είχε δηλαδή την ικανότητα να κάνει τα πάντα τη σωστή στιγμή.

Η μέθοδος Αϊζενχάουερ θα σας βοηθήσει να διακρίνετε τα επείγοντα από τα σημαντικά. Όποια δουλειά κι αν φτάνει στα χέρια σας, ταξινομήστε την πρώτα με βάση το διάγραμμα του Αϊζενχάουερ και ύστερα αποφασίστε πότε θα πρέπει να κάνετε τι.

Eisenhower διαγραμμα ή matrix

Συχνά εστιάζουμε υπερβολικά στο πεδίο «επείγον και σημαντικό», δηλαδή στα πράγματα που πρέπει να γίνουν αμέσως.

Διερωτηθείτε: Πότε θα κάνω αυτά που είναι σημαντικά αλλά όχι επείγοντα; Πότε θα αφιερώσω χρόνο στις σημαντικές εργασίες προτού γίνουν επείγουσες; Αυτό είναι το πεδίο των στρατηγικών, μακροπρό θεσμων αποφάσεων.

Άλλος ένας τρόπος να διαχειριστείτε καλύτερα τον χρόνο σας είναι η μέθοδος που αποδίδεται στον πολυεκατομμυριούχο Ουόρεν Μπάφετ: Φτιάξτε μια λίστα με όλα όσα θέλετε να κάνετε σήμερα. Ξεκινήστε με την εργασία που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας και μην προχωρήσετε παρακάτω αν δεν την τελειώσετε. Κάθε φορά που ολοκληρώνετε μια εργασία, διαγράφετέ την από τον κατάλογο.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Αλλά ακόμα καλύτερα να μην αργείς ποτέ.

***

Το παραπάνω απόσπασμα προέρχεται απο το “Το βιβλίο των αποφάσεων” (εκδόσεις Διόπτρα) των Mikael Krogerus, Roman Tschappeler, Μτφρ: Δέσποινα Κανελλοπούλου.

INFO

To “διάγραμμα του Αϊζενχάουερ” ενδέχεται να το συναντήσετε στο διαδίκτυο και ως “μέθοδος Αϊζενχάουερ”, ή ως «Πίνακα διαχείρισης χρόνου του Αϊζενχάουερ» ή ακόμη και ως “matrix Αϊζενχάουερ”.

– Ο Mikael Krogerus αρθρογραφεί σε γερμανικές και ελβετικές εφημερίδες καθώς και περιοδικά. Επί πέντε χρόνια εργαζόταν στο ΝΖΖ FOLIO, το περιοδικό της Neue Zurcher Zeitung, της μεγαλύτερης ελβετικής εφημερίδας. Νωρίτερα, εργάστηκε ως κειμενογράφος σε διαφημιστικές εταιρείες. Αποφοίτησε από τη σχολή Kaospilot. Είναι Φινλανδός πολίτης και μεγάλωσε στη Σουηδία και στη Γερμανία.

– Ο Roman Tschappeler είναι κινηματογραφικός παραγω­­­­­γός και δραστηριοποιείται στην Ελβε­­τία. Ασχολείται κυρίως με ντοκιμαντέρ, διαφημιστικές καμπάνιες και εικαστι­­κές τεχνοτροπίες.

– Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο τους “Το βιβλίο της επικοινωνίας”.

– Ο Ντουάιτ Ντ. Αϊζενχάουερ, (Dwight David “Ike” Eisenhower, 14 Οκτωβρίου 1890 – 28 Μαρτίου 1969) ήταν Αμερικανός πολιτικός και ανώτατος στρατιωτικός, που υπηρέτησε ως 34ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, από το 1953 μέχρι το 1961.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το βιβλίο της επικοινωνίας – Έξι αρχές της Πειθούς

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Τα καλύτερα αποφθέγματα συγγραφέων και κορυφαίων δημιουργών