3 Ιανουαρίου 1977: Τα επίσημα γενέθλια της Apple

Τα καλύτερα αποφθέγματα κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Στις 3 Ιανουαρίου 1977 η Apple Computer λαμβάνει εταιρική μορφή.

Ο Στιβ Τζομπς και ο Στιβ Βόζνιακ ίδρυσαν την εταιρεία την Πρωταπριλιά του 1976, αλλά ήταν η 3η Ιανουαρίου του επόμενου έτους που πραγματοποιήθηκε η εγγραφή της εταιρείας στα σχετικά μητρώα.

Η επιλογή του ονόματος

Αναφορικά με την επιλογή του ονόματος Apple, ο Στιβ Βόζνιακ μιλώντας στο περιοδικό Byte τον Δεκέμβριο του 1984, είπε ότι για την επιλογή του ονόματος της εταιρείας ευθυνόταν ο Τζομπς.

«Κατά καιρούς δούλευε στα χωράφια του Όρεγκον. Πιστεύω ότι ίσως το διάλεξε γιατί υπήρχαν μήλα στα χωράφια ή γιατί φέρει καρπούς. Ίσως απλά να σκέφτηκε αυτή τη λέξη. Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο προσπαθήσαμε να βρούμε καλύτερα ονόματα, αλλά κανείς μας δεν μπορούσε να σκεφτεί κάτι καλύτερο αφότου αναφέρθηκε το Apple», είπε ο Βόσνιακ.

Ο τρίτος ιδρύτης της Apple που πούλησε το μερίδιο του για 800 δολάρια

Οι δύο Στιβ δεν είναι οι μοναδικοί ιδρυτές της Apple. Ο Τζομπς έπεισε τότε έναν τρίτο φίλο τους, τον Ρόναλντ Γουέιν, να πάρει το 10% των μετοχών της εταιρείας προκείμενου να διευθετεί όποιες διαφωνίες προκυπτουν ανάμεσα στον ίδιο και τον Βόζνιακ.

Αν και αρχικά ο Γουέιν δέχτηκε 12 ημέρες αργότερα, έκανε πίσω και πούλησε το ποσοστό του αντί 800 δολαρίων.

Η αιτία; Ο Γουέιν είχε ήδη κάποια περιουσιακά στοιχεία στο όνομα του και φοβήθηκε ότι θα γινόταν προσωπικά υπεύθυνος για τα χρέη που αναλάμβανε η Apple Πόσο θα άξιζε σημερα αυτο μερίδιο; Περίπου 72 δισ. δολάρια.

Η Apple έγινε η πρώτη εταιρεία που έφτασε να αξίζει πάνω από 1 τρισ. δολάρια, τον Αύγουστο του 2018. Τον Αύγουστο του 2020 έγινε η πρώτη που έσπασε το φράγμα των 2 τρισ. δολαρίων κεφαλαιοποίησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

3 Ιανουαρίου Σαν Σήμερα- Σημαντικά ιστορικά γεγονότα…

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Τα καλύτερα αποφθέγματα συγγραφέων και κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο newsletter

Λογοτεχνικά αποσπάσματα και τα καλύτερα αποφθέγματα κάθε εβδομάδα στο email σας...