Έφυγε από τη ζωή ο Γάλλος ιστορικός Μαρκ Φερό (Marc Ferro)

Τα καλύτερα αποφθέγματα κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Έφυγε από τη ζωή,  πλήρης ημερών, ο διεθνώς αναγνωρισμένος Γαλλος ιστορικός Marc Ferro.

Ο Μαρκ Φερό, ειδικός στην ιστορία της πρώην ΕΣΣΔ και της Ρωσίας αλλά και των πολέμων του 20ού αιώνα, απεβίωσε το βράδυ της Τετάρτης, 21 Απριλίου, ύστερα από επιπλοκές της Covid-19 σε ηλικία 96 ετών.

«Εμφορείτο μέχρι τέλους από ένα πάθος για την Ιστορία και την εξέλιξη του κόσμου», δήλωσε στο AFP η οικογένειά του.

Ιστορικός διεθνούς φήμης και μορφή του γαλλογερμανικού δικτύου Arte, όπου παρουσίαζε για 12 χρόνια την εκπομπή «Histoire parallèle», ο πολυγραφότατος Φερό εξέδωσε το 2020 το 65ο βιβλίο του, «L’entrée dans la vie», για μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Τσάπλιν, ο Κένεντι, ο Τρότσκι ή ο Γκάντι.

Γεννήθηκε στο Παρίσι στις 24 Δεκεμβρίου 1924. Οι σπουδές του στην Ιστορία, ένα πάθος που καλλιεργεί από την παιδική του ηλικία, διακόπτονται λόγω του πολέμου. Συμμετέχει στην Αντίσταση στη διάρκεια της Κατοχής και συμμετέχει στην απελευθέρωση της Λιόν. Η μητέρα του, εβραϊκής καταγωγής, πέθανε στο Άουσβιτς το 1943.

Η σπουδαία καριέρα

Από το 1948 έως το 1956 διδάσκει στο Οράν, στην Αλγερία, τότε γαλλική αποικία, και στρατεύεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Αλγερίας. Το 1960 επιστρέφει στο Παρίσι, όπου διδάσκει και ετοιμάζει διδακτορική διατριβή για τη Ρωσική Επανάσταση του 1917.

Στη συνέχεια ο Μαρκ Φερό διδάσκει στην Πολυτεχνική Σχολή, όπου σπουδάζει η γαλλική ελίτ, και ακολούθως διευθύνει την ομάδα ερευνών «Cinéma et Histoire» της Ανώτατης Σχολής Κοινωνικών Επιστημών (EHESS). Μαθητής του μεγάλου ιστορικού Φερνάν Μπρωντέλ, επεδίωξε να αναλύει τα κοινωνικά γεγονότα χωρίς να εκφέρει κρίση και διηύθυνε παράλληλα, ήδη από τα χρόνια του 1970, την περίφημη επιθεώρηση Annales.

Ομότιμος διευθυντής ερευνών στην EHESS, πρωτοπορεί στα τέλη των ετών του 1980 θέτοντας στη διάθεση του ευρύτερου κοινού τα κινηματογραφικά αρχεία για μεγάλες στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας, όπως για την περίοδο 1939-45 και τον Ψυχρό Πόλεμο. Είναι οι απαρχές της «Παράλληλης ιστορίας», που θα παρουσιάσει αρχικά στο Sept (1989-92) και ακολούθως στο Arte έως το 2002.

Βιβλία του Μαρκ Φερό στα ελληνικά

Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία του «Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος 1914-1918» (Ελληνικά γράμματα, 1997), «Πώς αφηγούνται την ιστορία στα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο» (Μεταίχμιο, 2001, 2016), «Τύφλωση» (Μεταίχμιο, 2017), «Τα ταμπού της Ιστορίας» (Μεταίχμιο, 2017).

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Τα καλύτερα αποφθέγματα συγγραφέων και κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο newsletter

Λογοτεχνικά αποσπάσματα και τα καλύτερα αποφθέγματα κάθε εβδομάδα στο email σας...