Λουίζ Γκλικ (Louise Glück) – Νόμπελ Λογοτεχνίας 2020

Τα καλύτερα αποφθέγματα κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Η Λουίζ Γκλικ (Louise Glück) είναι αμερικανίδα ποιήτρια, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2020 «για την αδιαμφισβήτητη ποιητική της φωνή που με λιτή ομορφιά καθιστά την ατομική ύπαρξη καθολική», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σουηδικής Επιτροπής των Βραβείων Νόμπελ. Είναι μία από τις κορυφαίες ποιητικές φωνές της γενιάς της και συχνά συγκρίνεται με τη Σύλβια Πλαθ.

Τα πρώτα χρόνια και οι σπουδές

Η Λουίζ Γκλικ (ή κατ’αλλους Γκλουκ) γεννήθηκε στις 22 Απριλίου 1943 στη Νέα Υόρκη και είναι κόρη του επιχειρηματία Ντάνιελ Γκλικ και της Μπέατρις Κρόσμπι, ρωσοεβραϊκής καταγωγής. Οι γονείς της την ενθάρρυναν από πολύ νωρίς να διαβάζει και να σχεδιάζει. Σε ηλικία τριών ετών γνώριζε τους αρχαιοελληνικούς μύθους και τους ήρωές τους, που έγιναν βασικές αναφορές στο έργο της, και στα πέντε της άρχισε να γράφει τα πρώτα της ποιήματα. Στα εφηβικά της χρόνια έπασχε από ανορεξία, την οποία κατάφερε να καταπολεμήσει με ψυχοθεραπεία.

Μετά την ολοκλήρωση των δευτεροβάθμιων σπουδών της, γράφτηκε το 1952 στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, όπου παρακολούθησε μαθήματα ποίησης από τον σημαντικό αμερικανό ποιητή Στάνλεϊ Κιούνιτς (1905-2006), χωρίς όμως να αποφοιτήσει. Τη δεκαετία του ‘60 άρχισε να δημοσιεύει ποιήματά της σε περιοδικά και το 1968 κυκλοφόρησε την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Fistborn». Θα ακολουθήσουν άλλες έντεκα μέχρι το 2014 και μία συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων της το 2012. Παράλληλα, άρχισε να διδάσκει από τη δεκαετία του ‘70 σε διάφορα κολέγια και πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Οι ποιητικές συλλογές και τα βραβεία

Η ποίηση της Λουίζ Γκλικ χαρακτηρίζεται ως αυτοβιογραφική και διακρίνεται για τη συναισθηματική της ένταση και τη συχνή χρήση του μύθου, της ιστορίας και της φύσης, ως βάση για να εκφράσει τις προσωπικές της εμπειρίες. Έχει τιμηθεί με όλα τα μεγάλα αμερικανικά λογοτεχνικά βραβεία (Pulitzer Prize, National Book Award, National Book Critics Circle Award, Bollingen Prize) και τη διετία 2003-2004 ήταν η «δαφνοστεφής ποιήτρια» των ΗΠΑ.

Το 2006 κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή της «Averno», που είναι μία οραματική ερμηνεία του μύθου της καθόδου της Περσεφόνης στον κάτω κόσμο ως αιχμάλωτης του Άδη, του θεού του θανάτου. Το 2014 παρουσίασε το πιο πρόσφατο έργο της με τίτλο «Faithful and Virtuous Night» («Πιστή κι ενάρετη νύχτα»), η οποία περιλαμβάνει μεγάλες συνθέσεις έως πεζόμορφα ποιήματα.

To Νόμπελ Λογοτεχνίας

Η ανακοίνωση της βράβευσής της με τον Νόμπελ Λογοτεχνίας στις 8 Οκτωβρίου 2020, προκάλεσε έκπληξη, επειδή η Γκλικ ήταν σχετικά άγνωστη εκτός ΗΠΑ. Η ίδια θεώρησε ότι η βράβευσή της θέλησε να «τιμήσει την οικεία, ιδιωτική φωνή, την οποία ο δημόσιος λόγος μπορεί συχνά να ενισχύσει ή να προεκτείνει, αλλά ποτέ να αντικαταστήσει». Στην καθιερωμένη διάλεξή της για την αποδοχή του βραβείου, που επρόκειτο να δοθεί στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στη Στοκχόλμη, αλλά αναρτήθηκε στον ιστότοπο των βραβείων Νόμπελ λόγω κορωνοϊού, έκανε εκτενή αναφορά στους ποιητές Γουίλιαμ Μπλέικ (1757-1827) και Έμιλι Ντίκινσον (1830-1886), τους οποίους θεωρεί ως κύριες επιρροές της.

«Ένας λόγος για τον οποίο η Λουίζ Γκλουκ αποτελεί ένα τόσο σημαντικό κεφάλαιο για την αμερικανική ποίηση, είναι το εντυπωσιακό ταλέντο της να συλλαμβάνει το θαύμα. Παρ’ όλη την αυστηρότητά της, είναι μια μεγάλη ποιήτρια που μιλάει για τη δύναμη της αναγέννησης. Στη ρίζα της έμπνευσής της δεν υπάρχει η αισιοδοξία ή η έμφαση στην «ανάρρωση», με τη συμβατική έννοια. Για την Γκλουκ και τα πρόσωπα που μιλούν στα ποιήματά της, και μόνη η επιβίωση συνιστά ένα σχεδόν απίστευτο θαύμα»,  έγραψαν οι New York Times.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Λουίζ Γκλικ, Μεσάνυχτα (Πιστή και ενάρετη νύχτα)

Λουίζ Γκλικ, η ομιλία της για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας (2020)

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Τα καλύτερα αποφθέγματα συγγραφέων και κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο newsletter

Λογοτεχνικά αποσπάσματα και τα καλύτερα αποφθέγματα κάθε εβδομάδα στο email σας...