Marie Tharp (Μαρί Θαρπ): Την αμερικανίδα γεωλόγο και χαρτογράφο τιμά με doodle η Google

Τα καλύτερα αποφθέγματα κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Την αμερικανίδα γεωλόγο και χαρτογράφο Marie Tharp (Μαρί Θαρπ) που βοήθησε να αποδειχθούν οι θεωρίες της μετατόπισης των ηπείρων στον Ατλαντικό Ωκεανό τιμά στο σημερινό της doodle η Google.

Η Marie Tharp δημοσίευσε μαζί με τον συνάδελφό της Μπρους Χέιζεν τον πρώτο παγκόσμιο χάρτη των βυθών των ωκεανών, ενω σαν σήμερα, 21 Νοεμβρίου, το 1998, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ανακήρυξε την Μαρί Θαρπ ως μια από τις μεγαλύτερες χαρτογράφους του 20ού αιώνα.

Πως γεννήθηκε η αγάπη της Marie Tharp για την χαρτογραφία

Η Μαρί Θαρπ γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου 1920 στο Υψηλάντη (Ypsilanti), μιά πόλη της πολιτείας Μίσιγκαν των ΗΠΑ, που πήρε το όνομά της από τον Δημήτριο Υψηλάντη, τον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης . Ο πατέρας της ήταν τοπογράφος και εργαζόταν στο Υπουργείο Γεωργίας.Ήταν αυτός που την μύησε στην τέχνη της χαρτογραφίας.

Η Μαρί Θαρπ σπούδασε γεωλογία στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και ειδικεύτηκε στην γεωλογία του πετρελαίου, σπάνιο για γυναίκα επιστήμονα την εποχή εκείνη. Το 1948 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη και έγινε η πρώτη γυναίκα που εργάστηκε στο Γεωλογικό Παρατηρητήριο Lamont όπου συνάντησε τον γεωλόγο Μπρους Χέιζεν.

Η ανακάλυψη της κορυφογραμμής του Μεσοατλαντικού

Ο Χέιζεν συγκέντρωνε δεδομένα για τα βάθη του Ατλαντικού, τα οποία η Θαρπ χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει χάρτες του μυστηριώδους πυθμένα του ωκεανού. Νέα ευρήματα από ήχους σόναρ τη βοήθησαν να ανακαλύψει την κορυφογραμμή του Μεσοατλαντικού. Ανέφερε αυτά τα ευρήματα της στον Χέιζεν, ο οποίος τα απέρριψε ως «γυναικεία φλυαρία».

Ωστόσο, όταν συνέκριναν τα ευρήματά της με τους σεισμολογικούς χάρτες ο Χέιζεν δεν μπορούσε να τα αγνοήσει. Η τεκτονική των πλακών και η μετατόπιση των ηπείρων δεν ήταν πλέον απλώς θεωρίες – ο βυθός της θάλασσας είχε αναμφίβολα εξαπλωθεί. Το 1957, η Θαρπ και ο Χέιζεν δημοσίευσαν από κοινού τον πρώτο χάρτη του βυθού του ωκεανού στον Βόρειο Ατλαντικό. Είκοσι χρόνια αργότερα, το περιοδικό «National Geographic» δημοσίευσε τον πρώτο παγκόσμιο χάρτη ολόκληρου του πυθμένα του ωκεανού που δημιουργήθηκε από τους Θαρπ και Χέιζεν με τον τίτλο «The World Ocean Floor».

Βραβείο «Lamont-Doherty Heritage»

Η Θαρπ δώρισε ολόκληρη τη συλλογή χαρτών της στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου το 1995. Στον εορτασμό της εκατοστής επετείου του Τμήματος Γεωγραφίας και Χαρτών, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου την ονόμασε μία από τις σημαντικότερες χαρτογράφους του 20ου αιώνα. Το 2001, Γεωλογικό Παρατήριο Lamont όπου είχε ξεκινήσει την καριέρα της, τής απένειμε το πρώτο ετήσιο βραβείο «Lamont-Doherty Heritage».

Η Marie Tharp πέθανε στις 23 Αυγούστου 2006 στο Νάιακ της πολιτείας της Νέας Υόρκης, σε ηλικία 86 ετών.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Τα καλύτερα αποφθέγματα συγγραφέων και κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο newsletter

Λογοτεχνικά αποσπάσματα και τα καλύτερα αποφθέγματα κάθε εβδομάδα στο email σας...