Ναντίν Γκόρντιμερ (Nadine Gordimer) – Νομπελ Λογοτεχνίας 1991

Τα καλύτερα αποφθέγματα κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Η Νοτιοαφρικανίδα συγγραφέας Ναντίν Γκόρντιμερ (Nadine Gordimer) γεννήθηκε στο Σπρινγκς, προάστιο του Γιοχάνεσμπουργκ στις 20 Νοεμβρίου 1923 και ανατράφηκε μέσα στις προνομιακές συνθήκες των λευκών μεσοαστών.

Το διάβασμα την πληροφόρησε για τον κόσμο που ζούσε έξω από την κλειστή κοινωνία του απαρτχάιντ και αυτή η ανακάλυψη προκάλεσε με τον καιρό την ισχυρή πολιτική αντίδρασή της στο σύστημα αυτό, που επέβαλε η λευκή μειοψηφία στη μαύρη πλειοψηφία του πληθυσμού της Νότιας Αφρικής από το 1948 έως το 1994.

Πρώτη συλλογη διηγημάτων

Το 1949 εξέδωσε την πρώτη συλλογή διηγημάτων της με τίτλο «Face to Face» και τον ίδιο χρόνο παντρεύτηκε τον οδοντίατρο Γκέραλντ Γκάβρον, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη. Ακολούθησε η συλλογή διηγημάτων «The Soft Voice of the Serpent» (1952) και το μυθιστόρημα «The Lying Days» (1953).

Και στα δύο αυτά βιβλία κυριαρχεί η πειθαρχημένη και χωρίς συναισθηματισμούς τεχνική, που έγινε το κύριο γνώρισμά της. Το 1954 παντρεύτηκε για δεύτερη φορά με τον έμπορο τέχνης Ράινχολτ Κάσιρερ. Το ζευγάρι απέκτησε ένα γιο κι έζησε μαζί έως το θάνατο του Κάσιρερ το 2001.

Στο πυρήνα του έργου της οι καταστροφικές επιπτώσεις  του απαρτχάιντ

Η Γκόρντιμερ εξέδωσε 15 μυθιστορήματα και σχεδόν 200 διηγήματα, στα οποία κυριαρχούν οι καταστροφικές επιπτώσεις που είχε στη ζωή των Νοτιοαφρικανών η πολιτική του απαρτχάιντ.

Στα έργα της περιγράφει διεξοδικά την αδιάκοπη ένταση ανάμεσα στην προσωπική απομόνωση και την αναπόφευκτη αλλοτρίωση και την προσήλωση στην κοινωνική δικαιοσύνη. Ο αγώνας της για την κατάργηση του απαρτχάιντ της στοίχισε κατ’ επανάληψη τη λογοκρισία των έργων της ή και την πλήρη απαγόρευσή τους στη χώρα της.

Βραβεία: Απο το Μπούκερ στο Νόμπελ Λογοτεχνίας

Το 1974 έγινε ευρύτερα γνωστή με το μυθιστόρημα «Ο Συντηρητής» («The Conservationist»), που απέσπασε το σημαντικό αγγγλόφωνο λογοτεχνικό βραβείο «Μπούκερ». Το 1991 ήλθε η παγκόσμια αναγνώριση, όταν η Σουηδική Ακαδημία την τίμησε με το βραβείο Νόμπελ για το σύνολο του έργου της.

Η Ναντίν Γκόρντιμερ πέθανε στις 13 Ιουλίου 2014 στο Γιοχάνεσμπουργκ, σε ηλικία 90 ετών. Υπήρξε από τις πιο δυνατές λογοτεχνικές φωνές κατά του καθεστώτος των φυλετικών διακρίσεων (απαρτχάιντ) στη Νότιο Αφρική, ενώ δεν δίσταζε να επισημαίνει τα κακώς κείμενα της «μαύρης» διακυβέρνησης της χώρας από τον Νέλσον Μαντέλα και τους διαδόχους του.

Βιβλία της Ναντίν Γκόρντιμερ στα Ελληνικά

Ένας τυχαίος εραστής (Καστανιώτης)
Ζώντας με την ελπίδα και την ιστορία (Καστανιώτης)
Η ιστορία του γιου μου (Καστανιώτης)
Η κόρη του Μπέρτζερ (Οδυσσέας)
Κανείς να μη με συνοδεύσει (Οδυσσέας)
Λεηλασία και άλλες ιστορίες (Καστανιώτης)
Μια ιδιοτροπία της φύσης (Καστανιώτης)
Ξύπνα! (Καστανιώτης)
Ο Μπετόβεν ήταν κατά το 1/16 μαύρος (Καστανιώτης)
Ο συντηρητής (Καστανιώτης)
Οι άνθρωποι του Τζούλι (Λιβάνης)
Το όπλο του σπιτιού (Καστανιώτης)
Ο ύστερος αστικός κόσμος (Μέδουσα)

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Τα καλύτερα αποφθέγματα συγγραφέων και κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο newsletter

Λογοτεχνικά αποσπάσματα και τα καλύτερα αποφθέγματα κάθε εβδομάδα στο email σας...