Ray Dalio, Οι “Αρχές” που τον έκαναν δισεκατομμυριούχο επενδυτή

Τα καλύτερα αποφθέγματα κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Στο απόσπασμα που ακολουθεί από το βιβλίο του, “Αρχές”, ο Ray Dalio μιλάει για τη σημασία των αρχών:

Αποκτήστε τις δικές σας Αρχές

Τις αρχές μας τις αποκτούμε με διάφορους τρόπους. Κάποιες φορές τις κατακτούμε μέσα από τις εμπειρίες και τις σκέψεις μας. Άλλες φορές τις δεχόμαστε από άλλους, όπως οι γονείς μας, ή υιοθετούμε ολοκληρωμένα συστήματα αρχών, όπως είναι αυτά των θρησκειών και των νομικών πλαισίων.

Επειδή ο καθένας μας έχει τη δική του φύση και τους δικούς του στόχους, οφείλει να επιλέξει και τις δικές του αρχές, που να του ταιριάζουν. Αν και δεν είναι απαραίτητα κακό να χρησιμοποιούμε τις αρχές άλλων, η υιοθέτηση αρχών χωρίς πολλή σκέψη μπορεί να μας εκθέσει στον κίνδυνο να δρούμε με τρόπο ανακόλουθο προς τους στόχους και τη φύση μας.

Παράλληλα, μάλλον και εσείς, όπως κι εγώ, δεν ξέρετε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε, και θα ήταν συνετό να αποδεχτείτε αυτό το γεγονός. Αν μπορείτε να σκέφτεστε από μόνοι σας και ταυτόχρονα να διαθέτετε ανοιχτό και καθαρό μυαλό, ώστε να βρίσκετε τι είναι καλύτερο για εσάς να κάνετε, αλλά και να έχετε το απαραίτητο θάρρος για να το κάνετε, τότε θα επωφεληθείτε στο έπακρο από τη ζωή σας. Αν δεν μπορείτε, πρέπει να σκεφτείτε γιατί δεν μπορείτε, αφού πιθανότατα αυτό είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στο να αποκτήσετε περισσότερα από αυτά που επιδιώκετε στη ζωή σας.

Και έτσι, φτάνουμε στην πρώτη μου αρχή:

Σκεφτείτε μόνοι σας και αποφασίστε 1) τι θέλετε, 2) τι ισχύει και 3) τι πρέπει να κάνετε, ώστε να πετύχετε το «1» υπό τις προϋποθέσεις του «2»…

…και όλα αυτά να τα κάνετε με ταπεινότητα και ανοιχτό μυαλό, ώστε να λάβετε υπόψη τις καλύτερες ιδέες που είναι διαθέσιμες για εσάς.

Είναι σημαντικό να είστε ξεκάθαροι όσον αφορά τις αρχές σας, γιατί θα επηρεάζουν όλες τις εκφάνσεις της ζωής σας, πολλές φορές την ημέρα.

Ray Dalio, "Αρχές"Για παράδειγμα, όταν ξεκινάτε σχέσεις με άλλους, οι αρχές σας και οι αρχές τους θα καθορίσουν τον τρόπο που θα αλληλεπιδράτε. Όσοι έχουν κοινές αξίες και αρχές, ταιριάζουν. Όσοι δεν έχουν, θα υποφέρουν μέσα από συνεχείς παρεξηγήσεις και συγκρούσεις. Σκεφτείτε τους πιο κοντινούς σας ανθρώπους: Είναι οι αξίες τους σύμφωνες με τις δικές σας; Μήπως δεν ξέρετε καν ποιες είναι οι αξίες και οι αρχές τους;

Πολύ συχνά συμβαίνει στις σχέσεις να μην είναι ξεκάθαρες οι αρχές των ανθρώπων. Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό σε οργανισμούς όπου είναι αναγκαίο να έχουν οι άνθρωποι κοινές αρχές, ώστε να έρθει η επιτυχία. Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής όσον αφορά τις αρχές μου, και αυτός είναι ο λόγος που δούλεψα τόσο πολύ την κάθε πρόταση αυτού του βιβλίου.

Οι αρχές που θα επιλέξετε μπορούν να είναι όποιες θέλετε, αρκεί να είναι αυθεντικές – δηλαδή, να αντικατοπτρίζουν τον πραγματικό σας χαρακτήρα και τις αξίες σας.

Στη ζωή θα βγουν μπροστά σας εκατομμύρια επιλογές, και ο τρόπος που θα τις πραγματοποιείτε θα αντανακλά τις αξίες σας, οπότε οι άνθρωποι γύρω σας δεν θα αργήσουν να καταλάβουν ποιες είναι πραγματικά οι αρχές βάσει των οποίων λειτουργείτε.

Το χειρότερο που μπορείτε να γίνετε είναι «δήθεν», γιατί σε αυτή την περίπτωση θα χάσετε και την εμπιστοσύνη των άλλων και τον δικό σας αυτοσεβασμό. Πρέπει λοιπόν, αφενός, να είστε ξεκάθαροι όσον αφορά τις αρχές σας και, αφετέρου, να κάνετε πράξη όσα λέτε. Αν φανούν κάποιες ανακολουθίες, οφείλετε να τις εξηγείτε. Και καλύτερα να το κάνετε γραπτώς, γιατί έτσι θα βελτιώνετε τις αρχές που θα έχετε ήδη καταγράψει.

Ενώ εγώ θα μοιράζομαι μαζί σας τις δικές μου αρχές, θέλω να σας καταστήσω σαφές ότι δεν περιμένω να τις ακολουθήσετε τυφλά. Αντίθετα, θέλω να αμφισβητήσετε την κάθε μου λέξη και να κάνετε μια επιλογή από αυτές τις αρχές, ώστε να βρείτε ένα μείγμα που θα ταιριάζει σε εσάς.

Οι Αρχές μου και πώς τις έμαθα

Έμαθα τις αρχές μου κάνοντας για μια ολόκληρη ζωή πολλά λάθη και ξοδεύοντας πολύ χρόνο για να σκέφτομαι με αφορμή αυτά. Από παιδί ήμουν ένας άνθρωπος με μεγάλη περιέργεια και ανεξάρτητη σκέψη, που είχε τολμηρούς στόχους. Με ενθουσίαζε να δημιουργώ στο μυαλό μου την εικόνα όσων επιδίωκα, γνώρισα ορισμένες οδυνηρές αποτυχίες κυνηγώντας τα, έμαθα αρχές που θα με εμπόδιζαν να ξανακάνω τα ίδια λάθη, άλλαζα και βελτιωνόμουν, και όλα αυτά μού επέτρεπαν να οραματίζομαι και να θέτω ακόμα πιο τολμηρούς στόχους· και να το κάνω αυτό με ταχύτητα και συνέχεια για πολλά χρόνια. Οπότε, για εμένα η ζωή μοιάζει με την ακολουθία που βλέπετε στο παρακάτω διάγραμμα.

ray dalio αρχες διαγραμμα

Πιστεύω πως το κλειδί για την επιτυχία βρίσκεται στο να ξέρεις να επιδιώκεις τα πολλά και να αποτυγχάνεις σωστά. Με αυτό το τελευταίο εννοώ να είσαι ικανός να βιώνεις οδυνηρές ήττες που προσφέρουν μεγάλα μαθήματα, χωρίς να σε καταρρακώνει η αποτυχία τόσο πολύ ώστε να βγαίνεις εντελώς από το παιχνίδι.

Αυτός ο τρόπος μάθησης και βελτίωσης ήταν ο καλύτερος για εμένα επειδή είμαι αυτός που είμαι και κάνω αυτά που κάνω. Πάντα ήμουν κακός στην αποστήθιση και δεν μου άρεσε να ακολουθώ τις οδηγίες άλλων, αλλά με ενθουσίαζε να ανακαλύπτω πώς λειτουργούν τα πράγματα για εμένα. Μισούσα το σχολείο εξαιτίας της κακής μου μνήμης, αλλά όταν ήμουν δώδεκα ετών ερωτεύτηκα τις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Για να βγάλεις λεφτά στο χρηματιστήριο πρέπει να σκέφτεσαι ανεξάρτητα, να στοιχηματίζεις αντίθετα από την κρατούσα άποψη και να πέφτεις μέσα. Κι αυτό γιατί η κρατούσα άποψη ενσωματώνεται και στην τιμή.

Αναπόφευκτα θα πέσεις τραγικά έξω πολλές φορές, οπότε είναι καθοριστικό για την επιτυχία σου να ξέρεις να αποτυγχάνεις σωστά. Το ίδιο ισχύει και για να γίνεις ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας: πρέπει να σκέφτεσαι ανεξάρτητα και να στοιχηματίζεις αντίθετα με τους πολλούς και σωστά, κάτι που σημαίνει ότι αρκετές φορές θα πέσεις τραγικά έξω.

Εφόσον υπήρξα και επενδυτής και επιχειρηματίας, ανέπτυξα έναν υγιή φόβο μήπως πέσω έξω και, όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων, επινόησα μια προσέγγιση που θα μεγιστοποιούσε τις πιθανότητές μου να πέφτω μέσα.

Απόσπασμα απο το βιβλίο του Ray Dalio, “Αρχές”, που κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις “Key Books“, (μετάφραση: Βασίλης Πουλάκος)

***

Γιατί να ακούσετε τον Ray Dalio

Ο Ray Dalio είναι ένας από τους κορυφαίους επενδυτές και επιχειρηματίες της εποχής μας.

Το 1975 ίδρυσε την Bridgewater Associates από το διαμέρισμά του και τα επόμενα σαράντα χρόνια τη μετέτρεψε στη μεγαλύτερη εταιρεία αμοιβαίων κεφαλαίων στον κόσμο και την πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία στις Η.Π.Α., σύμφωνα με το Fortune.

Ο Dalio έχει ανακηρυχθεί από το Time ένας από 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο κι έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο Forbes 100 με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Ο Dalio ανακάλυψε ένα σύνολο μοναδικών αρχών στις οποίες πιστεύει ότι οφείλει την επιτυχία του και τις οποίες μοιράζεται μαζί μας τώρα σε αυτό το βιβλίο. Αν και οι Αρχές ξεχειλίζουν από νέες ιδέες, ο πυρήνας τους είναι μια ξεκάθαρη, απλή προσέγγιση στη λήψη αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένης της καινοτόμου διαδικασίας του Dalio για τη «στάθμιση της αξιοπιστίας», την οποία μπορεί να εφαρμόσει ο καθένας, ανεξάρτητα από τις επιδιώξεις του.

Το βιβλίο παρέχει επίσης ένα σχέδιο για τη δημιουργία «μιας αξιοκρατίας των ιδεών, που καλλιεργεί την ουσιαστική εργασία και τις ουσιαστικές σχέσεις μέσω της ριζοσπαστικής αλήθειας και ριζοσπαστικής διαφάνειας», στις οποίες στηρίζεται η επιτυχία της Bridgewater.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Τα καλύτερα αποφθέγματα συγγραφέων και κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο newsletter

Λογοτεχνικά αποσπάσματα και τα καλύτερα αποφθέγματα κάθε εβδομάδα στο email σας...