Τζ. Ντ. Σάλιντζερ: O φύλακας στη σίκαλη

Τα καλύτερα αποφθέγματα κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

“Τέλος πάντων, να, φαντάζομαι όλα ‘κείνα τα πιτσιρίκια να παίζουνε ένα παιχνίδι σ’ ένα μεγάλο σικαλοχώραφο και τα ρέστα.

Χιλιάδες πιτσιρίκια και δεν είναι κανένας εκεί – θέλω να πω, κανένας μεγάλος – εκτός από μένα. Και γω στέκομαι φύλακας, στο χείλος ενός τρελογκρεμού.

Αυτό που πρέπει να κάνω είναι να τα πιάνω άμα κάνουνε να πέσουνε στο γκρεμό – θέλω να πω, άμα τρέχουνε και δε βλέπουνε πού πάνε, πρέπει να πετάγομαι από κάπου και να τα πιάνω.

Αυτό θα κάνω όλη μέρα. Θα ‘μαι μονάχα ο φύλακας στη σίκαλη, να πιάνω τα παιδάκια και τα ρέστα.

Το ξέρω πως είναι παλαβωμάρα, αλλά είναι το μόνο πράμα που ‘θα θελα να ‘μαι στ’ αλήθεια. Το ξέρω πως είναι παλαβωμάρα.”

J.D. SALINGER : Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΣΤΗ ΣΙΚΑΛΗ (απόσπασμα)

Ο Τζερόμ Ντέιβιντ Σάλιντζερ (Jerome David “J.D.” Salinger) ήταν Αμερικανός συγγραφέας. Κέρδισε τη συγγραφική του φήμη με την έκδοση ενός και μόνο μυθιστορήματος, του “The Catcher in the Rye” (“Ο φύλακας στη σίκαλη”, 1951), του οποίου ο κεντρικός ήρωας, Holden Caulfield, συνόψιζε τη βίαιη έκφραση του άγχους της νέας γενιάς της εποχή. Παρά την αναγνώριση που κέρδισε, πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του σε απομόνωση για παραπάνω από μισό αιώνα. Κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο του το 1965 και έδωσε την τελευταία του συνέντευξη το 1980. Γεννήθηκε,την 1η Ιανουαρίου 1919, στην Νέα Υόρκη.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Τα καλύτερα αποφθέγματα συγγραφέων και κορυφαίων δημιουργών