Στιγκ Λάρσον (Stieg Larsson)

Τα καλύτερα αποφθέγματα κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Ο Καρλ Στιγκ-Έρλαντ Λάρσον (Stieg Larsson) γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1954 στο Σκελεφτεχάμν της βόρειας Σουηδίας.

Άρχισε ν’ ασχολείται με το γράψιμο από 12 ετών, όταν οι γονείς του τού χάρισαν στα γενέθλιά του μία γραφομηχανή. Από τα εφηβικά του χρόνια εξέδιδε διάφορα φανζίν, με θέματα κυρίως επιστημονικής φαντασίας.

Αριστερός από τα γενοφάσκιά του, ήταν μέλος της Λίγκας των Κομμουνιστών Εργατών (νυν Σοσιαλιστικό Κόμμα), ενός μικρού κόμματος τροτσκιστικών αποκλίσεων κι εξέδιδε την εφημερίδα τους «Fjärde Internationalen» («4η Διεθνής»).

Το 1977 κι ενώ εργαζόταν ως φωτογράφος βρέθηκε στην επαναστατημένη Ερυθραία, που διεκδικούσε την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία κι εκπαίδευε τις γυναίκες του απελευθερωτικού στρατού στη χρήση όλμων.

Μία αρρώστια όμως τον ξανάφερε στη Σουηδία, όπου εργάστηκε ως σχεδιαστής γραφικών στο πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ, το μεγαλύτερο της χώρας.

Το 1995 δημιούργησε το ίδρυμα Expo, με σκοπό «την καταπολέμηση της ακροδεξιάς και του ρατσισμού στα σχολεία» κι έγινε ο εκδότης του περιοδικού του ιδρύματος «Expo». Παράλληλα, εργαζόταν ως δημοσιογράφος σε άλλα έντυπα, δημοσιεύοντας έρευνες για τον ακροδεξιό εξτρεμισμό.

Στα τέλη του περασμένου αιώνα σχεδίαζε την έκδοση δέκα αστυνομικών μυθιστορημάτων με ήρωες τη Λίσμπετ Σαλάντερ, μία χάκερ με φωτογραφική μνήμη και τον Μίκαελ Μπλόμκβιστ, ερευνητικό δημοσιογράφο και εκδότη ενός περιοδικού με τίτλο «Millennium».

Πρόλαβε να γράψει μόνο τρεις ολοκληρωμένες ιστορίες, καθώς, λίγες ημέρες μετά την παράδοση των χειρογράφων στον εκδότη του, πέθανε από καρδιακή ανακοπή στις 9 Νοεμβρίου 2004, σε ηλικία 50 ετών.

Ο λογοτεχνικός θρίαμβος της τριλογίας «Millennium»

Δυστυχώς, ο Στιγκ Λάρσον δεν πρόλαβε να γευτεί τον λογοτεχνικό του θρίαμβο. Η τριλογία του με τίτλο «Millennium» αποτέλεσε παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο, αφού πρώτα βρέθηκε στις λίστες ευπώλητων βιβλίων στη Σκανδιναβία και στη συνέχεια απογειώθηκε και στις υπόλοιπες χώρες όπου έχει εκδοθεί.

Η πρώτη ιστορία με τίτλο «Το κορίτσι με το τατουάζ» εκδόθηκε το 2005 και απέσπασε πλήθος σουηδικών και διεθνών βραβείων στον τομέα του αστυνομικού μυθιστορήματος.

Το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας «Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά» εκδόθηκε το 2006 και το τρίτο, «Το κορίτσι στη φωλιά της σφήγκας», το 2007, αποσπώντας και αυτά βραβεία. Συνολικά η τριλογία έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες και οι πωλήσεις της έχουν ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια αντίτυπα (Μάιος 2019).

Και τα τρία βιβλία της τριλογίας «Millennium» έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο.

Το φθινόπωρο του 2009 προβλήθηκαν διαδοχικά, σε μία Σουηδο-Δανική παραγωγή, ενώ δύο χρόνια αργότερα το πρώτο μέρος της τριλογίας μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη και από τον γνωστό αμερικανό σκηνοθέτη Ντέιβιντ Φίντσερ, με πρωταγωνιστές τον Ντάνιελ Κρέιγκ και τη Ρούνι Μάρα.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Τα καλύτερα αποφθέγματα συγγραφέων και κορυφαίων δημιουργών