Ο Μυτιληνιός συγγραφέας Τάκης Χατζηαναγνώστου γεννήθηκε το 1923 στη Μυτιλήνη, όπου και μεγάλωσε, σπούδασε οικονομικές επιστήμες και εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα, της οποίας χρημάτισε ανώτατο διευθυντικό στέλεχος. Στη λογοτεχνία μπήκε από πολύ νωρίς, από τα μαθητικά του ακόμα χρόνια (πρώτα δημοσιεύματα διηγημάτων του το 1939).
Από τότε άρχισαν πυκνές δημοσιεύσεις κειμένων και άρθρων του γύρω από θέματα λογοτεχνίας, καθώς και καθαρά λογοτεχνικά κομμάτια του (ποιήματα, διηγήματα, κριτικές, μελέτες κ.λπ.) σε πλήθος εφημερίδες και περιοδικά της επαρχίας και της πρωτεύουσας. Το 1951 δημοσίευσε την ποιητική του συλλογή «Τομές» ενώ συνολικά εξέδωσε περίπου εικοσιπέντε βιβλία, κυρίως μυθιστορήματα και διηγήματα. Ασχολήθηκε επίσης με την αρθρογραφία γύρω από θέματα λογοτεχνίας και κριτικές μελέτες σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά της επαρχίας και της πρωτεύουσας. Σημειώνεται ιδιαίτερα η συνεργασία του, με άρθρα γύρω από πολιτιστικά θέματα τρέχοντος ενδιαφέροντος, στην καθημερινή εφημερίδα των Αθηνών «Ελευθερία», από το 1956 έως το 1963.
Διασκευές για την τηλεόραση και πρωτότυπα σενάρια
Έκανε τις διασκευές λογοτεχνικών έργων για την μεταφορά τους στη μικρή οθόνη συνεργαζόμενος στα επιτυχημένα τηλεοπτικά σίριαλ της ΕΡΤ «Γαλήνη«, του Ηλία Βενέζη, (1976), «Οι Πανθέοι» του Τ. Αθανασιάδη, (1977-1979), «Η τελευταία νύχτα της γης» του Π. Χάρη(1980), «Μαρία Πάρνη» του Θ. Πετσάλη-Διομήδη, “Ημέρες Οργής«, του Π. Χάρη, κι έγραψε πρωτότυπα σενάρια για τα σίριαλ ο «Δρόμος» (1978-1980), «Η Λάμψη των άστρων» (1982), η «Θύελλα» (1987). Αντίστοιχα έργα του γυρίστηκαν ταινίες για τον κινηματογράφο: «Το Μεγάλο Ταξίδι» (1957), «Ψαρόγιαννος»(1965), «Αγώνας δίχως τέλος»(1981). Συνέγραψε, επίσης, θεατρικές επιθεωρήσεις στη λεσβιακή διάλεκτο που παίχτηκαν από ερασιτεχνικούς θιάσους της ιδιαίτερης πατρίδας του, καθώς και πολλά θεατρικά έργα (πάνω από τριάντα). Θεατρικά του έργα μεταδόθηκαν και από το ραδιόφωνο.
Διηύθυνε το λογοτεχνικό περιοδικό «Λόγος» της Μυτιλήνης (1953-1955), και το πολιτιστικό περιοδικό «Συνεργασία» της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (1974).
Τα βραβεία
Τον Νοέμβριο του 2001 το βραβευμένο απ’ την Ακαδημία Αθηνών μυθιστόρημά του «Ένα νησί ταξιδεύει» κυκλοφόρησε μεταφρασμένο στη Ρουμανία, και τον Σεπτέμβριο 2002 βγήκε εκεί σε δεύτερη έκδοση. Τιμήθηκε επανειλημμένα με βραβεία, ανάμεσα στα οποία: το Βραβείο Ουράνη της «Ομάδας των Δώδεκα» για το μυθιστόρημά του «Ζωή», το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το μυθιστόρημά του «Ένας πολίτης ελεεινής μορφής», το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τα διηγήματά του «Άτομο», και το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για την πεζογραφία για το μυθιστόρημά του «Ένα νησί ταξιδεύει».
Ο Τάκης Χατζηαναγνώστου, έφυγε από τη ζωή στις 16 Φεβρουαρίου 2021, σε ηλικία 98 ετών.