Νά ‘ξερες πώς λαχτάριζα τον ερχομό σου, Αγάπη
που ίσαμε τα σήμερα δε σ’ έχω νιώσει ακόμα,
μα που ένστικτα το είναι μου σ’ αναζητούσαν, όπως
τη γόνιμη άξαφνη βροχή το στεγνωμένο χώμα!
Πόσες φορές αλλοίμονο! δε γιόρτασα, θαρρώντας
πως επιτέλους έφτασες, Εσύ που είχες αργήσει:
Σα μυγδαλιά, που ηλιόλουστες ημέρες του χειμώνα
την ξεγελάνε, βιαζονταν κι εμέ η ψυχή ν’ ανθήσει.
Μα δεν ερχόσουνα ποτές και, μέρα με τη μέρα,
τ’ άνθια σωριάζονταν στη γης από τον κρύο αγέρα
κι είναι η ψυχή μου πιο γυμνή παρά προτού ν ‘ανθίσει’
Και σήμερα, που η Νιότη μου γέρνει αργά στη δύση,
του ερχομού σου σβήνεται κι η τελευταία ελπίδα:
– Φοβάμαι πως επέρασες, Αγάπη και δεν σ’ είδα!
***
Λίγα λόγια για τον Κώστα Ουράνη (σύντομη βιογραφία)
Ο Κώστας Ουράνης ήταν έλληνας ποιητής και θεωρείται από πολλούς ο τελευταίος του ελληνικού ρομαντισμού. Επίσης ήταν πεζογράφος, κριτικός, δοκιμιογράφος και δημοσιογράφος.
Το πραγματικό του όνομα ήταν Κωνσταντίνος Νιάρχος (ή Νέαρχος), γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1890 στην Κωνσταντινούπολη και μεγάλωσε στο Λεωνίδιο Κυνουρίας, τόπο καταγωγής των γονιών του.
Η πρώτη ποιητική συλλογή
Στα ελληνικά γράμματα ο Κώστας Ουράνης πρωτοεμφανίστηκε ως ποιητής με τη συλλογή «Σαν όνειρο» (1907), την οποία αποκήρυξε. Ο ίδιος θεωρούσε ως πρώτο ποιητικό του έργο τη συλλογή με τον αγγλικό τίτλο «Spleen» (1912), δανεισμένο από το ομώνυμο ποίημα του Μποντλέρ. Η συλλογή «Νοσταλγίες» (1920) θεωρείται ως σημαντικότερο ποιητικό του έργο. η
Ποιήματά του μελοποιήθηκαν από τα συγκροτήματα «Ενδελέχεια» και «Διάφανα Κρίνα» καθως και από συνθέτες, όπως οι Γιάννης Γλέζος, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Παντελής Θαλασσινός κ.α.
Το πεζογραφικό έργο
Το πεζογραφικό του έργο Κώστα Ουράνη περιλαμβάνει ταξιδιωτικές εντυπώσεις, οδοιπορικά, μελέτες για τον Αχιλλέα Παράσχο και τον Σαρλ Μποντλέρ, άλλες μελέτες και άρθρα σε ζητήματα αισθητικής, χρονογραφήματα και αφηγήσεις. Μεγάλο μέρος του έργου του (ποιητικό και πεζογραφικό), που ήταν διάσπαρτο σε εφημερίδες και περιοδικά συγκεντρώθηκε κι εκδόθηκε σε τόμους μετά τον θάνατό του από τη δεύτερη σύζυγός του Ελένη Ουράνη-Νεγρεπόντη (1896-1971), γνωστή στα γράμματα με το φιλολογικό ψευδώνυμο Άλκης Θρύλος.
Ο Κώστας Ουράνης άφησε την τελευταία του πνοή στο σανατόριο «Παπανικολάου» στα Μελίσσια Αττικής, στις 12 Ιουλίου 1953, σε ηλικία 63 ετών.