Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος και συγγραφέας Τιτίνα Δανέλλη

Τα καλύτερα αποφθέγματα κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Έφυγε την Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2021, από τη ζωή η δημοσιογράφος και συγγραφέας Τιτίνα ( Μαρία Χριστίνα) Δανέλλη, έπειτα από πολυετή ασθένεια.

Η Τιτίνα Δανέλλη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε ιταλική φιλολογία στην Ιταλία (Νάπολη και Ρώμη), ενώ παράλληλα με τις σπουδές της παρακολούθησε και τη σχολή διερμηνέων. Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά και εφημερίδες, με πολυετή συνεργασία στον Ριζοσπάστη. Έγραψε σενάρια για τηλεοπτικές εκπομπές και έκανε πολλές μεταγλωττίσεις από ξένες ταινίες. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1971 με το μυθιστόρημα “Ο επιτυχημένος”.

Το συγγραφικό εργο

Ακολούθησαν το μυθιστόρημα “Αντιπερισπασμός” (1973), το αστυνομικό μυθιστόρημα “Ένα και ένα κάνουν όσο θες” (σε συνεργασία με τον Μάνο Κοντολέων, 1981), το θεατρικό έργο “Έρως διατηρητέος έως…” (1996), η πενταλογία “Ο θρήνος της Κλεοπάτρας” (2000), “Το παιχνίδι του Δικαστή” (2002), “Εκ των πραγμάτων” (σε συνεργασία με τον Θανάση Μπαλοδήμα, 2003), “Η τέταρτη γυναίκα” (2004), “Τα τέσσερα μπαστούνια” (2009), το κατασκοπικό μυθιστόρημα “Ο ταγματάρχης” (σε συνεργασία με τον Θανάση Παπαρήγα, 2007) και η συλλογή διηγημάτων “Αίθουσα αναμονής” (2013).

Βραβεία

Έχει τιμηθεί με το βραβείο ΥΠΠΟ για το θεατρικό έργο “Έρως διατηρητέος έως…” (1995). Έλαβε μέρος, με διηγήματά της, και στους πέντε τόμους των Ελληνικών εγκλημάτων, ενώ συμμετείχε και στον συλλογικό τόμο “Η επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα – Ο ήρωας του Γιάννη Μαρή σε νέες περιπέτειες” (2012).

Ήταν ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ), στην οποία διετέλεσε πρόεδρος κατά την περίοδο 2013-2015.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Τα καλύτερα αποφθέγματα συγγραφέων και κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο newsletter

Λογοτεχνικά αποσπάσματα και τα καλύτερα αποφθέγματα κάθε εβδομάδα στο email σας...