Απεβίωσε ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης

Τα καλύτερα αποφθέγματα κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

O Βασίλης Αλεξάκης, αγαπητός συγγραφέας στην Ελλάδα και στη Γαλλία, όπου είχε εγκατασταθεί από το 1970, έφυγε σήμερα, 11 Ιανουαρίου, από τη ζωή, σε ηλικία 77 ετών.

Τα βιβλία του Βασίλη Αλεξάκη, γραμμένα στα γαλλικά και ξαναγραμμένα ή μεταφρασμένα στα ελληνικά, κινούνται μεταξύ Ελλάδας, Ευρώπης και Αφρικής, διακρίνονται για το ευγενικό, αν και κάποτε καυστικό τους χιούμορ και στρέφονται γύρω από τρεις θεματικούς άξονες: τα πάθη του έρωτα, τη λατρεία της γλώσσας και τη διάσπαρτη κοινωνική καθημερινότητα.

Ο Βασίλης Αλεξάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Δεκεμβρίου 1943, σπούδασε στην Ανωτάτη Δημοσιογραφική Σχολή της Λιλ. Υπήρξε επί σειρά ετών συνεργάτης της εφημερίδας «Le Monde», όπου δούλεψε ως δημοσιογράφος, κριτικός βιβλίου και χρονογράφος. Έτσι, εξοικειώθηκε με τη γαλλική γλώσσα στην οποία έγραψε τα πρώτα του μυθιστορήματα.

Εξέδωσε τα μυθιστορήματα: «Έλεγχος ταυτότητας» (1986), «Το κεφάλι της γάτας» (1988), «Τάλγκο» (1993), «Πριν» (1994), «Η μητρική γλώσσα» (1995), «Η καρδιά της Μαργαρίτας» (1999), «Οι ξένες λέξεις» (2003), «Θα σε ξεχνάω κάθε μέρα» (2005), «Τα κορίτσια του Σίτυ Μπουμ-Μπουμ» (2007), «μ. Χ.» (2007), «Η πρώτη λέξη» (2011) και «Το κλαρινέτο» (2016).

Σκίτσο και κινηματογράφος

Ο Αλεξάκης ασχολήθηκε επίσης με το χιουμοριστικό σκίτσο και με τον κινηματογράφο. Δημοσίευσε τις συλλογές «Mon amour», «Citta armoniosa» (Ιταλία, 1978), «Γδύσου» (Αθήνα, Εξάντας, 1982) καθώς και έξι ιστορίες με εικόνες υπό τον γενικό τίτλο «Η σκιά του Λεωνίδα» (Αθήνα, Εξάντας, 1984), που κυκλοφόρησαν και στα γερμανικά («Leonidas Schatten», «Romiosini», μετάφραση του Κλάους Έκχαρτ, 1986).

Σκηνοθέτησε την ταινία μικρού μήκους «Είμαι κουρασμένος», βραβείο φεστιβάλ Τουρ και Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου (1982), τις τηλεταινίες «Ο Νέστωρ Χαρμίδης περνά στην επίθεση» (1984) και «Το τραπέζι» (1989) και τη μεγάλου μήκους ταινία του «Αθηναίοι», η οποία απέσπασε το Α’ βραβείο διεθνούς φεστιβάλ ταινιών χιούμορ του Σαρμούς (1991). Επίσης, έχει ασχοληθεί με το θέατρο (»Εγώ δεν…», «Μη με λες Φωφώ»).

Τα βραβεία

Ως πεζογράφος έχει τιμηθεί στη Γαλλία με τα βραβεία Αλμπέρ Καμύ, Αλεξάντρ Βαιλάτ, Σαρλ Εσμπραγιά, Medicis (το 1995, για το βιβλίο του «Η μητρική γλώσσα»), καθώς και με το Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας (το 2007, για το βιβλίο του «μ.Χ.»).

Έργα του έχουν εκδοθεί, εκτός από τη Γαλλία και την Ελλάδα, στη Γερμανία, την Ισπανία, την Αρμενία, την Ιταλία, τη Ρωσία, την Τουρκία, την Αργεντινή, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Ο συγγραφέας εδώ και χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και το 2018 νοσηλεύτηκε με αναπνευστικά προβλήματα. Από τότε εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα όπου έζησε μέχρι τον θάνατο του.

Τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και παλαιότερα από τις εκδόσεις Εξάντας.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Τα καλύτερα αποφθέγματα συγγραφέων και κορυφαίων δημιουργών