Βικτόρια Χίσλοπ (Victoria Hislop)

Τα καλύτερα αποφθέγματα κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Η  Βικτόρια Χίσλοπ (Victoria Hislop) είναι γνωστή για το μυθιστόρημά της «Το Νησί» (2005), που μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στην μικρή οθόνη από το Mega (2010-2011). Είναι επίσης γνωστή για τα φιλελληνικά της αισθήματα, που αποτυπώνονται στα περισσότερα από τα έργα της.

H  Χίσλοπ, το πατρικό όνομα της οποίας είναι Χάμσον, γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου 1959 στο Μπρόμλεϊ, ένα από τα προάστια του Λονδίνου. Μετά τις σπουδές αγγλικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εργάστηκε επί σειρά ετών ως ταξιδιωτική συντάκτρια στις εφημερίδες «Sunday Telegraph» και «Mail on Sunday» και στο γυναικείο περιοδικό «Woman & Home».

Πρώτη συγγραφική προσπάθεια «Το Νησί»

Σ’ ένα από τα επαγγελματικά της ταξίδια της ερωτεύτηκε την Κρήτη και την έκανε δεύτερη πατρίδα της. Το 2005 γνώρισε την επιτυχία με την πρώτη της συγγραφική προσπάθεια.

Το μυθιστόρημά της «Το Νησί» («The Island»), που εκτυλίσσεται στην Κρήτη και συγκεκριμένα στη Σπιναλόγκα, γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη Μεγάλη Βρετανία και ακόμη μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Έχει πουλήσει συνολικά πάνω από 2 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες.

Η συγγραφέας του συμμετείχε ως σύμβουλος σεναρίου στην τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος, που σκηνοθέτησε ο Θοδωρής Παπαδουλάκης για το Mega. Προβλήθηκε σε 26 επεισόδια την τηλεοπτική σεζόν 2010-2011 και κατέγραψε πρωτοφανή ύψη τηλεθέασης. Παραμένει μέχρι σήμερα η ακριβότερη παραγωγή της ελληνικής τηλεόρασης.

Μυθιστορήματα και διηγήματα

Εμπορική επιτυχία σημείωσαν και τα επόμενα μυθιστορήματα της Χίσλοπ, όπως «Ο Γυρισμός» («The Return», 2008), «Το Νήμα» («The Thread», 2011) και «Όσοι αγαπιούνται» («Τhose Who Loved», 2019). Εμπνευσμένα από την Ελλάδα είναι δύο ακόμη έργα της που κυκλοφορούν στα ελληνικά: η συλλογή διηγημάτων «Ο τελευταίος χορός» («The Last Dance and other Stories», 2013) και το μυθιστόρημα «Μια νύχτα του Αυγούστου» («One August Night», 2019).

Και επισήμως… Ελληνίδα

Στις 17 Ιουλίου 2020, η Βικτόρια Χίσλοπ πολιτογραφήθηκε τιμητικά Ελληνίδα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Για την απόφαση αυτή λήφθηκε υπ’ όψιν η «παγκόσμια προβολή του μνημείου της Σπιναλόγκας» μέσα από το έργο της συγγραφέως, καθώς και η «ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού», όπως αναφέρεται στο προεδρικό διάταγμα, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

To 1988 παντρεύτηκε τον δημοσιογράφο και εκδότη του περιοδικού «Private Eye» Ίαν Χίσλοπ και υιοθέτησε το επώνυμο του συζύγου της. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει δύο παιδιά.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Τα καλύτερα αποφθέγματα συγγραφέων και κορυφαίων δημιουργών