Γουόρεν Μπάφετ: 20 από τα καλύτερα αποφθέγματα και 4 συμβουλές επιτυχίας

Τα καλύτερα αποφθέγματα κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

20 απο τα καλύτερα αποφθέγματα και 4 συμβουλές επιτυχίας του Γουόρεν Μπάφετ (Warren Buffett), του Αμερικανού επιχειρηματια και φιλάνθρωπου, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές του 20ου και του 21ου αιώνα.

Ο Γουόρεν Μπάφετ είναι ίσως ο πιο ανθρώπινος επενδυτής στην ιστορία του χρήματος και περνάει το 80% της μέρας του διαβάζοντας, καθως, όπως λέει, θέλει κάθε βράδυ, να έχει μάθει κάτι παραπάνω από το προηγούμενο ώστε να μπορεί να το αξιοποιήσει στη ζωή του.

Διαβάστε παρακάτω 20 από τα καλύτερα αποφθέγματα του Γουόρεν Μπάφετ:

***

Κανόνας πρώτος: Δεν χάνουμε ποτέ χρήματα. Κανόνας δεύτερος: Μην ξεχνάς ποτέ τον πρώτο κανόνα.

Ο χρόνος είναι φίλος των υπέροχων επιχειρήσεων και εχθρός των μέτριων εταιρειών.

Ο πιο χαζός λόγος για να αγοράσεις μία μετοχή, είναι επειδή ανεβαίνει.

Οποιος ακολουθεί τις συμβουλές των χρηματιστών, μπορεί επίσης να ρωτήσει έναν κομμωτή, να του συστήσει ένα νέο κούρεμα.

Αν κατέχει κάποιος καλές μετοχές, θα ήταν τρελό να τις πουλήσει εξαιτίας μίας πτώσης της τιμής τους. Εγώ ψάχνω επιχειρήσεις, τις οποίες καταλαβαίνω και είμαι πεπεισμένος για τις μελλοντικές προοπτικές τους.

Κίνδυνος δημιουργείται, όταν δεν γνωρίζουν οι επενδυτές τι κάνουν.

Συγκεντρώστε τις επενδύσεις σας. Αν διαθέτετε ένα χαρέμι με σαράντα γυναίκες, δεν θα γνωρίσετε καμία από αυτές καλά.

Πλούσιος γίνεσαι, όταν επενδύεις σε εταιρείες, που κοστίζουν λιγότερο από την αξία τους.

Επένδυσε μόνον σε μία μετοχή εταιρείας της οποίας καταλαβαίνεις το αντικείμενο.

Αν μας έδινε η ιστορία όλες τις απαντήσεις, τότε η λίστα Forbes με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο θα απαρτιζόταν από βιβλιοθηκάριους.

Μία μετοχή, την οποία δεν είσαι διατεθειμένος να κρατήσεις για δέκα χρόνια, δεν επιτρέπεται να την κατέχεις ούτε για δέκα λεπτά.

Το ερώτημα, πώς γίνεσαι πλούσιος, είναι εύκολο να απαντηθεί. Αγόρασε ένα δολάριο, αλλά μην πληρώσεις περισσότερα από 50 σεντ για αυτό.

Θα πρέπει να επενδύουμε σε φίρμες, τις οποίες θα μπορεί να διοικήσει ακόμη και ένας εντελώς ηλίθιος, γιατί κάποια ημέρα θα συμβεί ακριβώς αυτό.

Είναι οδυνηρό, να κάθεσαι πάνω σε τόσο πολλά χρήματα. Ακόμη πιο οδυνηρό όμως είναι να κάνεις κάτι χαζό με αυτά.

Διεξάγεται πόλεμος των τάξεων, η τάξη μου νικά, αν και δεν θα έπρεπε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για μετοχές, όταν κάνουν το ίδιο και όλοι οι άλλοι. Ο καλύτερος χρόνος είναι όμως, όταν δεν ενδιαφέρεται κανένας.

Δεν προσπαθώ ποτέ, να κερδίσω χρήματα με μετοχές. Αγοράζω με την πεποίθηση, ότι το χρηματιστήριο θα μπορούσε να κλείσει την επόμενη ημέρα για πέντε χρόνια.

Η επένδυση δεν είναι κάποιο παιχνίδι, στο οποίο νικά εκείνος με δείκτη ευφυίας 160 τον άλλον με iQ 130. Η σωφροσύνη είναι σημαντική.

Οσο αποδίδουν οι επενδύσεις μας 15% κάθε χρόνο, δεν έχω ανησυχίες για τα αποτελέσματα των τριμήνων.

Ποτέ δεν σκέφτομαι, τι θα κάνει το χρηματιστήριο. Δεν γνωρίζω, πώς θα μπορούσε να προβλέψει κάποιος το χρηματιστήριο ή τα επιτόκια ή την ανάπτυξη. Και δεν έχω καμία ιδέα, αν θα βρίσκεται το χρηματιστήριο σε δύο χρόνια ψηλότερα ή χαμηλότερα.

***

Δείτε το σχετικό βίντεο στο evdomastv και ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ στο κανάλι:

***

Τέσσερις συμβουλές επιτυχίας από τον Γουόρεν Μπάφετ, τον βιβλιόφιλο “μάντη της Ομάχα”

Ο Γουόρεν Μπάφετ εργάζεται στο ίδιο γραφείο όπου εργαζόταν ο πατέρας του πριν από 75 χρόνια. Η εταιρία του, η Berkshire Hathaway, έχει μόνο 25 υπαλλήλους που ντύνονται απλά και ο ίδιος ζει στο ίδιο μεσοαστικό σπίτι σε μια αμερικανική επαρχία, την Ομάχα (αυτός είναι ο λόγος που τον αποκαλουν ο “σοφός της Ομάχα” ή ο “μάντης της Ομάχα”, τα τελευταία εξήντα χρόνια.

Θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές του 20ου και του 21ου αιώνα, έχοντας πολλάκις αψηφήσει τις επικρατούσες επενδυτικές τάσεις, για να συγκεντρώσει μία προσωπική περιουσία που φθάνει τα 67,5 δισεκατομμύρια δολάρια (4ος στη Λίστα Φορμπς με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου για το 2020).

Διαβάστε 4 συμβουλές επιτυχίας του διάσημου επενδυτή που ακολούθησε και ο ίδιος στην ζωή του επιτυγχάνοντας τα γνωστά αποτελέσματα…

#1 Πείτε «όχι» σε σχεδόν τα πάντα

Ο Γουόρεν Μπάφετ είπε κάποτε: «Η διαφορά μεταξύ των επιτυχημένων ανθρώπων και των πραγματικά επιτυχημένων ανθρώπων είναι ότι οι πραγματικά επιτυχημένοι άνθρωποι λένε ‘όχι’ σχεδόν σε όλα».

Αυτή η συμβουλή στην πράξη μπορεί να σημαίνει να λέτε πολλές φορές «όχι» σε πράγματα που δεν σας εξυπηρετούν και να λέτε «ναι» στα λίγα πράγματα που όντως έχουν σημασία για την προσωπική αποστολή σας στη ζωή.

#2 Αντιμετωπίστε τους φόβους σας

To αίσθημα του φόβου δεν είναι άγνωστο στον Buffett. Είναι γνωστό, άλλωστε ότι, κάποτε φοβόταν τρομερά να κάνει δημόσιες ομιλίες.

Μέχρι που παρακολούθησε ένα μάθημα του Dale Carnegie για να βελτιώσει αυτή την πολύ σημαντική επιχειρηματική δεξιότητα. Από τότε που ξεπέρασε τον φόβο του, έχει γίνει ένας από τους πιο γνωστούς ομιλητές στον κόσμο.

Τώρα ο ίδιος λέει κάτι πολύ άπλο αλλά και δύσκολο μαζί): Αντιμετωπίστε τους φόβους σας.

Συμβουλεύει μικρούς και μεγάλους να μην επιτρέπουν στον φόβο να τους περιορίζει από το να κάνουν τα πράγματα που πρέπει να κάνουν για να γίνουν επιτυχημένοι.

#3 Σχεδιάστε μακροπρόθεσμα

Tα σπουδαία αποτελέσματα έρχονται σε αυτούς που ξέρουν να περιμένουν.

Όπως έχει πει ο Μπάφετ :«Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο είναι το ταλέντο που έχετε ή οι προσπάθειες σας, μερικά πράγματα απλά χρειάζονται χρόνο. Δεν μπορείς να γεννήσεις μωρό σε ένα μήνα αφήνοντας έγκυες 9 γυναίκες».

Συνήθως, εκείνοι οι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν βιαστικές, παρορμητικές επιλογές είναι εκείνοι που επικεντρώνονται σε βραχυπρόθεσμα κέρδη και στιγμιαία ικανοποίηση.

Αυτό είναι αντίθετο με την οπτική του Μπάφετ. H πραγματική επιτυχία προέρχεται από την εστίαση σε εκείνες τις μικρές, σταθερές και συνεπείς καθημερινές ενέργειες που ανοίγουν το δρόμο για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Τα καλύτερα όπλα σας είναι η υπομονή και η πειθαρχία.

#4 Κάντε παρέα με ανθρώπους πιο επιτυχημένους από εσάς

Ο Μπάφετ έχει επανειλημμένα αναφέρει τη σημασία που έχει η καθοδήγηση στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας κάποιου.

Πάντα τονίζει ότι η επιτυχία βασίζεται στο να περιβάλλεις τον εαυτό σου με τους σωστούς ανθρώπους: «Διαλέξτε συνεργάτες των οποίων η συμπεριφορά είναι καλύτερη από τη δική σας και θα παρασυρθείτε προς αυτή την κατεύθυνση».

Όπως λέει μία γνωστή φράση, είμαστε ο μέσος όρος των 5 ανθρώπων με τους οποίους περνάμε τον περισσότερο χρόνο.

Φροντίστε να κάνετε παρέα με εκείνους που μπορούν ενδεχομένως να σας βοηθήσουν να μάθετε νέα πράγματα, να αναπτυχθείτε και να εξελίξετε την καριέρα σας.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Τα καλύτερα αποφθέγματα συγγραφέων και κορυφαίων δημιουργών