Σαν Σήμερα 1 Μαρτίου – Ιστορικά Γεγονότα

Τα καλύτερα αποφθέγματα κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Σημαντικά, ελληνικά και παγκόσμια, ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 1 Μαρτίου

86 π.Χ. Ο Λούκιος Κορνήλιος Σύλλας, επικεφαλής των ρωμαϊκών λεγεώνων, εισέρχεται στην Αθήνα και ανατρέπει τον τύραννο Αριστίωνα, τον οποίο υποστήριζε ο βασιλιάς του Πόντου Μιθριδάτης ΣΤ’.

 1692 Αρχίζουν οι περίφημες Δίκες των Μαγισσών του Σάλεμ στη Μασαχουσέτη. Τέσσερις γυναίκες κατηγορούνται για μαγεία.

1862 Ο κυβερνητικός στρατός καταστέλλει με αιματηρό τρόπο την εξέγερση που εκδηλώθηκε στο Ναύπλιο και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου κατά του Όθωνα (Ναυπλιακή Επανάσταση).

Tην 1η Μαρτίου του 1873 ο Ελιφαλέτ Ρέμινγκτον κατασκευάζει την πρώτη γραφομηχανή για εμπορική χρήση.

1902 Κυκλοφορεί στην Αθήνα η απογευματινή εφημερίδα «Αστραπή». Υπήρξε μαχητική πολιτική εφημερίδα υπέρ των εργαζομένων τάξεων.

1935 Φιλοβενιζελικό στρατιωτικό κίνημα καταστέλλεται από τον Γεώργιο Κονδύλη. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος διαφεύγει στην Ιταλία.

Tην 1η Μαρτίου του 1938 ιδρύεται από τον κορεάτη επιχειρηματία Λι Μπιούνγκ-τσουλ η Samsung (τρία αστέρια στα κορεάτικα). Με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές παγκοδμίως με δραστηριότητα σε πολλούς τομείς (ναυπηγήσεις, ασφάλειες, ηλεκτρονικά κ.α).

1941 Ισχυρός σεισμός, έντασης 8 βαθμών της κλίμακας Μερκάλι, πλήττει στις 3:52 τη Λάρισα. 40 άνθρωποι σκοτώνονται, ενώ σημειώνονται εκτεταμένες ζημιές στην πόλη και στα γύρω χωριά.

1951 Κυκλοφορεί στα ελληνικά το πρώτο τεύχος των «Κλασσικών Εικονογραφημένων» με τη διασκευή των «Αθλίων» του Βίκτωρα Ουγκώ.

1952 Το Στρατοδικείο καταδικάζει σε θάνατο τον Νίκο Μπελογιάννη και τους συντρόφους του.

Tην 1η Μαρτίου του 1969 ο Τζιμ Μόρισον συλλαμβάνεται σε κατάσταση μέθης για απρεπή συμπεριφορά στο Μαϊάμι.

1973 Το άλμπουμ των Pink Floyd «The Dark Side Of The Moon» κυκλοφορεί στις ΗΠΑ. Θα παραμείνει στα charts επί 740 εβδομάδες.

1992 Ο Θεόδωρος Πάγκαλος προτείνει την συγχώνευση σε ενιαίο κόμμα του ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού. Ο γραμματέας του κινήματος Άκης Τσοχατζόπουλος αποδοκιμάζει τον κ. Πάγκαλο. Απορριπτικός και ο ΣΥΝ δια του Νίκου Κωνσταντόπουλου.

2000 Η συνεχής πτώση του γενικού δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών πυροδοτεί πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Οι μικροεπενδυτές χάνουν πολλά δισεκατομμύρια, καθώς οι περισσότεροι δανείζονταν χρήματα για την αγορά των μετοχών όταν ο δείκτης ήταν ακόμη ψηλά.

Tην 1η Μαρτίου του 2009 Ιδρύεται η Uber.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Τα καλύτερα αποφθέγματα συγγραφέων και κορυφαίων δημιουργών

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο newsletter

Λογοτεχνικά αποσπάσματα και τα καλύτερα αποφθέγματα κάθε εβδομάδα στο email σας...